Injustiţia română

scris de Doru Dragomir
9 afisari

Sfârşitul de săptămână ce tocmai a trecut a fost folosit pentru întâlniri, manifestări şi declaraţii electorale, de parcă mâine ar fi alegerile parlamentare. Cei care nu sunt la putere şi cărora nu ne putem hazarda, cel puţin deocamdă, să le zicem, la un loc, opoziţie, s-au grupat în extremităţile diagonale ale hărţii României, la Suceava şi Timişoara, de unde au promis sau ameniţat că actualii guvernanţi vor înfunda puşcăriile, de cum vor câştiga ei alegerile.

Victor Ponta de la Uniunea Social Liberală şi preşedintele Partidului Social Democrat a declarat la Suceava ca suntem martorii unei fraude de patru miliarde de euro, făcută de madam Udrea şi oamenii puterii şi că, atunci când va fi USL la putere, aceşti fraudulenţi vor fi anchetaţi penal, pentru că va veni şi vremea ca justiţia să funcţioneze liber, iar procurorii să fie independenţi.

La celălalt cap al diagonalei geografice, la Timişoara, Dan Diaconescu de la Dan Diaconescu Direct, OTV şi Partidul Poporului Dan Diaconescu a promis că el va deveni preşedinte de ţară, iar actualul preşedinte, Traian Băsescu, va ajunge la puşcărie.

Ce să înţelegem de aici?

Dacă nu am trăi în România şi nu am şti despre ce vorbesc aceşti politicieni, am putea crede că zic şi ei aşa, ca să înfierbânte electoratul şi să se arate mari justiţiari. Dar, pentru că suntem de pe aici, putem extrage câteva înţelesuri mai profunde din declaraţiile lor.

În primul rând, că sistemul penal românesc este acum, şi va fi şi în viitor, subordonat politicului. Politicienii sunt cei care spun cine să fie sau nu anchetat şi arestat, sau, după caz, cine să nu fie nici anchetat şi nici judecat pentru faptele sale penale.

De aceea, cei care sunt acum la „Putere” nu răspund pentru faptele lor, chiar dacă acestea sunt de natură penală şi constau în fraude de miliarde de euro. Aceştia vor putea fi anchetaţi de abia atunci când nu vor mai fi la putere, iar cei care le vor lua locul vor da indicaţii politice justiţiei să îi aresteze şi să îi judece. Este drept că, din declaraţiile şi atitudinile lor din acest sfârşit de săptămână, nu rezultă dacă noua putere va putea să dicteze şi condamnări, sau se va limita numai la arestări preventive, ca actuala putere?

În al doilea rând, trebuie să înţelegem că România nu este un „stat de drept”, chiar dacă este declarat ca atare în Constituţie. Este adevărat că, în discuţia publică de la noi, se menţine intenţionat confuzia privind ceea ce înseamnă „stat de drept”, dar, în faţa exemplelor de faţă, nici una dintre interpretările posibile ale acestei sintagme nu are acoperire în realiate.

De obicei, la noi, se foloseşte „statul de drept” în locul expresiei consacrate internaţional de „domnie a legii”, deşi acest concept al „statului de drept” are un înţeles de sine stătător, care arată că un asemenea stat poate fi chemat în justiţie ca oricare altă entitate ori persoană şi, în consecinţă, judecat şi condamnat, atunci când este vinovat.

Deci, dacă luăm de bun faptul că preşedintele celui mai mare partid al opoziţiei parlamenare ştie de o fraudă de patru militarde de euro, precum şi că făptuitorii acesteia sunt reprezentanţii statului român, dar că trebuie să aştepte să devină el prim-ministru pentru a putea „pune procuratura pe ei”, atunci este evident că nu putem vorbi de un stat de drept în nici unul dintre înţelesurile sale.

Este evident că nu putem vorbi de domnia legii, când legea obligă pe orice persoană activând în domeniul public, care află despre o faptă de natura celei discutate aici, să sesizeze imediat organele de cercetare penală, dar acea persoană face doar declaraţii de tipul „o să vadă ei ce o să le fac eu când voi fi la putere, cum o să pun, atunci, procuratura pe ei, infractorii!”

În al treilea rând, luăm notă de intenţia viitorilor guvernanţi, fie ei doritori de scaun prezidenţial sau prim-ministerial, de a-şi însuşi, la rândul lor, prerogativele neconstituţionale ale actualilor guvernanţi de a stabili ei cine şi când să înfunde puşcăriile. Mai ales argumentul domnului Dan Diaconescu este foarte direct şi clar în această privinţă: m-a băgat Băsescu la arest, atunci, când voi fi eu preşedinte, va ajunge el la arest!

În al patrulea rând, dacă este evident că nu putem beneficia de o justiţie penală corectă şi necoruptă politic, atunci ne putem aştepta ca nici o altă formă de justiţie să fie corectă.

Deci, în România, domneşte injustiţia.

Bineînţeles, această injustiţie are multe forme de manifestare. Caracteristica tuturor acestor forme, oricare ar fi ele, este totala lor inpredictibilitate. Nu vom putea şti niciodată, nici ca spectatori ai fenomenului, nici ca subiecţi ai actului de justiţie, care ar putea fi rezultatul unui demers de această natură.

S-ar putea ca procurorul sau judecătorul să fie subordonaţi politic, dar nu vom şti cu precizie la ce nivel şi de către cine sunt ei controlaţi, ca să putem duce problema noastră penală la cel care o poate rezolva în favoarea noastră.

S-ar putea ca judecătorul de la instanţa de fond să fie onest, dar cei de la tribunal sau mai sus să fie corupţi şi, atunci, nu vom putea conta pe o decizie corectă şi justă nici atunci când avem dreptate.

S-ar mai putea că asistăm la confruntări în justiţie între două părţi care, fiecare, controlează sau au instrumente de influenţare a justiţiei şi, atunci, vom vedea, fără să înţelegem, cum se ciocnesc aceste instrumente în birourile procurorilor sau camerele judecătorilor, care nici ei nu vor mai ştii ce să facă, în aşa fel încât să iasă ei bine, că, despre adevăr, nici nu o să le pese.

Cum, la fel de bine, s-ar putea întâmpla actul de justiţie între două părţi care nu au nici o influenţă politică sau de altă natură asurpra magistraţilor sau sistemului, în general. Atunci vom vedea cum justiţia se face după cheful de moment al procurorului sau după pofta inimii judecătorului, fără nici o legătură cu legea.

Singura certitudine care ne rămâne este că noi, cei cinstiţi şi fără „contacte” politice sau mafiote, nu vom fi niciodată serviţi corect de magistraţii noştri. Singura dorinţă legitimă şi realizabilă pe care o putem avea, dacă vom ajunge vreodată pe mâna justiţiei româneşti, este ca procesul să se termine cât mai repede, ca să putem atunci să ne aderesăm instanţelor europene, în speranţa că ni se va face, într-un final, dreptate.

Articole de acelaşi autor

6 comentarii

Ereticul 03-10-2011 - 12:11

Exprimarea diversilor opozanti este nefericita si poate fi interpretata ca in articol, insa ideea este ca actualii guvernanti o sa fie cercetati penal (nu si condamnati, dar asta este alta poveste) atunci cand isi vor pierde imunitatea parlamentara de care beneficiaza in prezent, moment care coincide cu venirea la putere a opozitiei.

Neicanimeni 03-10-2011 - 12:31

Ce inseamna sa fi Eretic! Si eu care credeam ca imunitatea parlamentara este doar pentru opinii politice si nu pentru delapidari sau deturnari de fonduri. Bine ca acum stiu! O sa fur totul in prima zi de mandat parlamentar si patru ani stau linistit ca sunt imun la procuratura. Si, la sfarsit de mandat pun totul la loc si gata, am scapat! Hai, zau! Deci autorul articolasului nu s-a prins si da in „opozitie” degeaba, pe cand ei, ingerasii, doar ce se vor intampla sa fie pe acolo cand, in sfarsit, procuratura ii va cerceta pe Boc, Udrea si ceilalti pentru ticalosiile lor penale.

Ereticul 03-10-2011 - 13:21

De 20 de ani se tot intampla delapidari si deturnari de fonduri care nu pot fi cercetate pe motiv de imunitate, iar cand dispare imunitatea respectivilor, faptele sunt deja prescrise. Valabil si pentru opozitie, si pentru cei de la putere.

Neicanimeni 03-10-2011 - 13:31

Adica avem injustitie, cum zice si baiatul asta in articolul lui! Iar imunitatea este numai in inchipuirea procurorilor numiti si controlati de Basescu personal, dupa cum a si marturisit seful de la (Anti)Coruptie, care primeste telefoane de acolo. Grav este ca si cei care spera, poate in van, sa vina sau sa revina la putere vor sa mentina aceiasi stare de fapt. Vai de tara asta si cetatenii ei!

Articole de acelaşi autor 03-10-2011 - 14:14

Actualii procurori si judecatori sint extrem, extrem de tineri si fara experienta. Actul de justitie nu poate fi asigurat si operat de astfel de amatori.De-aici si bilbiielile din justitie. Ne mai trebuiesc vreo 30 de ani pina cind justitia romaneasca va incepe sa functioneze. Diaconescu are idei bune in ceea ce priveste reintroducerea juratilor si numirea unui strain in functia de presedinte al csm-ului.

Ciu Huhu 04-10-2011 - 13:55

Daca Ponta nu-i baga la pucarie, dupa alegeri, pe hotii, jefuitorii tarii portocalii nu mai dai nici doi bani pe el!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult