Acasa Actualitate-InternaSocial Efectele schimbărilor climatice, dezbătute la ICAR 2015

Efectele schimbărilor climatice, dezbătute la ICAR 2015

scris de Laurentiu Banches
188 Afisari

Schimbările climatice reprezintă un fenomen care se manifestă atât la nivel global, cât și local, iar impactul acestora a devenit un subiect de dezbatere pentru specialiștii din toate domeniile.

icar 2015În acest context, pe 1 octombrie, are loc Forumul Internațional al Riscurilor Catastrofale – ICAR 2015. Întâlnirea ajunsă la cea de-a XII-a ediție și organizată în colaborare cu Banca Mondială și Ministerul Afacerilor de Interne își propune să dezbată efectele schimbărilor climatice asupra societății, dar și a industriei de asigurări. Pe parcursul ultimului deceniu s-au făcut numeroase studii care au analizat cauzele, precum și impactul schimbărilor climatice, elaborându-se scheme de acțiuni pentru a reduce efectele acestui fenomen.

În 2013, Panelul Interguvernamental al Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice a publicat o estimare bazată pe un consens al mai multor cercetători internaționali, conform căreia nivelul mărilor la nivel global va crește cu 0,3 până la 0,9 metri până la sfârșitul acestui secol.

România s-a confruntat și ea în ultima perioadă cu o serie de fenomene meteorologice extreme, considerate efecte ale schimbărilor climatice și care au determinat atât producerea de inundații, cât și apariția unor zone secetoase și alunecări de teren.

Datele celui mai recent studiu realizat de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărie a Apelor arată că temperaturile medii lunare multianuale ale aerului au o tendință de creștere cu peste 1 grad Celsius în cazul celor 7 bazine – Someș, Mureș, Jiu, Olt, Argeș, Ialomița și Siret.  Concluziile au provenit în urma simulărilor cu modele hidrologice, realizate pentru două perioade de timp – perioada de referință 1971 – 2000, respectiv perioada viitoare 2021 – 2050.

Totodată, Administrația Națională de Meteorologie a simulat posibile scenarii de schimbare a regimului climatic în România în perioada 2001-2030, în cadrul căruia s-au analizat, pentru perioada 1961-2007, șirurile de valori legate de anotimpurile din țara noastră (iarnă, primăvară, vară, toamnă), precum și integrarea acestora la nivel anual.

Experții au concluzionat că în timpul verii se înregistrează o încălzire semnificativă de aproximativ 2ºC, iar în timpul sezonului de iarnă și de primavară s-au identificat tendințe semnificative de scădere a cantităților de precipitații în majoritatea regiunilor țării.

Tematica amplă a ICAR 2015 va aborda subiecte precum impactul și consecințele modificării climei în domeniul agricol, riscurile și oportunitățile industriei de re/asigurări în contextul schimbărilor climatice, efectele asupra aspectelor operaționale în cadrul companiilor de asigurări și multe altele.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS