Chinezul Mo Yan i-a suflat Nobelul lui Cărtărescu | Ziua Veche
Acasa Cultura-ReligieCultura Chinezul Mo Yan i-a „suflat” Nobelul lui Cărtărescu

Chinezul Mo Yan i-a „suflat” Nobelul lui Cărtărescu

scris de L.M.
4 afisari

Premiul Nobel pentru Literatură 2012 i-a fost acordat scriitorului chinez Mo Yan, a anunţat joi, la Stockholm, Academia suedeză. Mo Yan, “cu un realism halucinant, amestecă mit, istorie şi actualitate”, a spus Academia.

Mo Yan - premiul Nobel pentru literatura 2012

Chinezul Mo Yan i-a suflat Nobelul lui Cărtărescu (foto: latercera.com)

Mo Yan, unul dintre cei mai celebri scriitori chinezi ai momentului şi unul dintre „cei mai pirataţi autori chinezi ai tuturor timpurilor”, potrivit criticii de specialitate, a fost premiat pentru modul „de un realism halucinatoriu în care îmbină poveştile populare cu istoria şi contemporanul”, potrivit comitetului Nobel.

Mircea Cărtărescu, autorul volumelor “De ce iubim femeile?”, al trilogiei “Orbitor”, “Nostalgia” şi “Zen. Jurnal 2004-2010” avea o cotă de 25/1 la câştigarea Premiului Nobel pentru Literatură în 2012, conform agenţiei britanice Ladbrokes, fondată în 1886 şi lider pe piaţa de profil. După ce anul trecut avea o cotă de 23/1 şi era poziţionat pe locul 11, anul acesta Cărtărescu avea aceeaşi şansă la trofeu precum Umberto Eco sau Leonard Nolens, dar ocupa o poziţie superioară faţă de scriitori celebri precum Ian McEwan, Margaret Atwood, Kazuo Ishiguro sau Salman Rushdie.

Potrivit publicaţiei “The Guardian”, preferat era scriitorul japonez Haruki Murakami, autorul unor volume precum “În căutarea oii fantastice” şi “Pădurea norvegiană”.

13 comentarii

bunelul 11-10-2012 - 16:13

VAI, O SA PLANGA TOATA NATIUNEA
SA RESTITUIE TOTI BANII PRIMITI DE LA ICR-UL BASIST

Salut 11-10-2012 - 16:15

„….avea o cotă de 25/1 la câştigarea Premiului Nobel pentru Literatură în 2012, conform agenţiei britanice Ladbrokes, fondată în 1886 şi lider pe piaţa de profil. După ce anul trecut avea o cotă de 23/1 şi era poziţionat pe locul 11…”

====================

Mda, ma intreb cum rezolva astia chestiunea „cotelor”. Ii cauta la dinti pe scriitori? Ma rog, aici Cartarescu sta bine, cu talentul literar e mai complicat, atata tot.

Oricum, felicitari pentru titlu. Cuvantul „suflat” intre ghilimele, relationat cu locul 11 (versus 1) atribuit lui Cartarescu, ne da o buna imagine despre valoarea astuia, chiar daca o componenta de seama a aevaluarii o reprezinta dintii.

digital 11-10-2012 - 16:23

acu,să-și pună cota în ramă!
jeghuri băsiste,ce să le ceri!

Mariana Cristescu 11-10-2012 - 17:39

Cred ca ar trebui sa fim mai atenti cu utilizarea unor termeni „argotici”. Nu cunosc opera scriitorului chinez si nu ma pot pronunta. Cunosc, relativ, opera dlui Cartarescu, este un scriitor valoros, fara indoiala, dar nu cred – e o parere pur personala – ca era pentru Nobel, in acest moment. Domnul Cartarescu pe mine personal nu ma convinge nici macar cand injura, cum cu atata dezinvoltura se misca dna Herta Muller, de altfel, o buna scriitoare. Dar se compara cu Herman Hese, cu Lllosa, cu…? Oh, la, la..
Cred ca scriitorul trebuie sa fie cu desavarsire liber, desigur asta presupune si o anume independenta materiala, fara a-l preocupa, obseda, obtinerea unor premii.
Dl Cartarescu nu are ce regreta. Nominalizarea, in sine, e mai valoroasa decat premiul. Iar chinezul chiar ca nu i-a „suflat” nimic. Poate chiar e bun! Oricum, in momentul de fata, China este o superputere. Va amintiti Olimpiadele din urma cu vreo jumatate de secol? Cine sufla in fata URSS? Cine sufla acum in fata Chinei?

CAMY 11-10-2012 - 18:12

Mariano, draga, tu mai ai bani de carti? Ti-ai platit intretinerea? Dar lumina? Dar gazul? Ai in frigider, macar, primul raft plin cu ceva? Asa, ca chestie. Ne intereseaza pe noi, amarastenii, de nobelul lui Cartarescu, cum il intereseaza pe Huhu Ciu molustele din Galapagos. Ce naiba? Am impresia ca tu postezi de undeva din alta galaxie si habar nuai pe ce lume traim noi aici! Cit despre Limba Romana ce sa-ti mai spun. E cea mai regulata si violata fecioara de pe planeta asta! Chestilicile-astea pe care le scrii tu pe-acileasha ma fac sa cred „ca cam” te dai talentoasa! Cei aia, termeni argotici? Tu cu cine tii? Cu Basescu sau Ponta Pinochio? Asta intereseaza pe-aici, nu shmenurile cu literatura. Pe nimeni nu mai preocupa literatura. Avem filme! Gata cu cititul ! Viata e scurta, tu, simai avem sid e gatit, si de trebaluit prin casa, si pe mers prin oras dupa haleala cea mai ieftina, de spalat, si cite altele. Crezi ca o sa te intrebe sfintul Petru cind o sa te duci pe cea lume, cite carti ai citit si cite diplome ai? Aiurea. Prost vii pe lume, prost pleci din ea. Mai rumeg-o ! 🙂

Huhu Ciu 11-10-2012 - 19:11

CALUGARUL-CAMY iar o faci pe desteptul?

Ce mai face DD si PP DD, numai prostii tin cu ei!?

Huhu Ciu 11-10-2012 - 19:40

CALUGARUL e fostul forumist de la fostul ZIUA care acum isi zice CAMY, e un securist pro Basescu inrait, acum sprijina PDL sprijinind PP DD!

CAMY 11-10-2012 - 20:12

Bai, vierme, cine e mai prost? Cel care voteaza prima data cu un partid nou si plin de sperante, ori aceia care voteaza cu aceiasi tradatori de tara din 89-ncoace? Nu vezi ce schizofrenic esti, tiritura imputita?

Huhu Ciu 11-10-2012 - 20:32

Partidul asta nou e infintat la ordinul lui Basescu, DD e sluga lui, numai prostii nu vad acest adevar!

Mariana Cristescu 11-10-2012 - 17:47

O „observatie”…amicala. Cu siguranta, ati uitat ca, in limba romana, ajectivul „celebru” nu are superlativ. Deci putem spune „mai putin celebru decat…”, dar nu putem spune „cel mai celebru”. Nu e corect. Limba romana e o limba straveche, pastrata in forme… aproape perfecte, fiindca a rezistat tuturor migratiilor fara sa se modifice esential. Haideti sa o iubim! Haideti sa o ducem curata mai departe! Atat cat ne pricepem! Daca dragoste nu e, nimic nu e…

Mariana Cristescu 11-10-2012 - 17:53

O ultima interventie, cu scuzele de rigoare. Herman Hesse, cu doi s! Autorul romanului „Jocul cu margelele de sticla”, Nobel pentru literatura, dar si al „Lupului de stepa”, pe care eu il prefer, si al atator alte minunatii…. „Narzis si Goldmund”, de ex…, proze tineresti, fermecatoare…

Dottore 11-10-2012 - 20:01

ka.ka.rtarescu va lua premiul „nobil” cadn patronul lui isi va lasa plete !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult