Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roReportaj Biserica scoate bani din piatră seacă. Afaceri cu Băsescu şi fertilizare in vitro

Biserica scoate bani din piatră seacă. Afaceri cu Băsescu şi fertilizare in vitro

scris de Alin Burtescu
69 afisari

Patriarhia Română scoate bani din piatră seacă. Dacă în 2009 îl taxa pe Traian Băsescu cu 20.000 de euro, punându-i la dispoziţie sediul de campanie de pe strada Lipscani din Centrul Vechi al Bucureştiului, în prezent, Biserica îşi umflă conturile în urma afacerilor cu fertilizare in vitro şi celule stem care se fac în aceiaşi clădire, care aparţine Parohiei Bisericii Sfântul Silvestru. 

Cladirea de pe strada Lipscani din Capitală, numărul 90A, există aparţine Parohiei Bisericii Sfântul Silvestru

Pe strada Lipscani din Capitală, la numărul 90A, există un teren ce aparţine Parohiei Bisericii Sfântul Silvestru şi care a fost închiriat către o firmă a grecului Georgios Sykiotis. Acesta a construit între timp o clădire în care funcţionează, printre altele, o bancă de celule stem ce îi aparţine, Stem Life SA, şi o societate, „Fertilia”, care se ocupă cu fertilizarea in vitro.

Părintele Nicolae, fost Paroh al aşezământului creştin, a declarat pentru Puterea: „Terenul nu este vândut, lucrurile Bisericii nu se pot vinde. Ei sunt chiriaşi. Am mai avut un turc înainte, cred că era de fapt kurd şi a fost cu rele intenţii pe acolo. Nu numai că nu ne-a plătit, dar a făcut şi alte rele şi Statul nu i-a mai dat viză de intrare în ţară. Prejudiciul nu l-am mai recuperat niciodată. Grecul care e acum a fost corect cât am fost eu Paroh, în acest moment e părintele Gherasim. Grecul fiind ortodox ca şi noi a sprijinit Biserica şi a ridicat o clădire nouă în locul celei vechi care era o ruină, iar construcţia aparţine bisericii. Noi scădem cu fiecare lună din chiria pe care trebuie să o plătească. Clădirea e a noastră, nici măcar cu clauză de intabulare, numai cu contract de construire şi cu drept de închiriere pe un număr de ani. Nu ştiu să vă spun cui a subînchiriat grecul, pentru că în contract i se permite să facă acest lucru. El poate subînchiria, dar în aşa fel încât să nu atingă morala creştină, adică nu poate face hotel de rendez-vous sau cârciumă ori altceva”.

Am încercat să obţinem un punct de vedere şi de la Patriarhia Română, dar purtătorul de cuvânt, părintele Costel Stoica, ne-a spus că „Sfântul Silvestru” se află în subordinea Arhiepiscopiei Bucureştiului şi că mai bine întrebăm acolo. Cum nu a răspuns nimeni la Arhiepiscopie am revenit la Stoica precizându-ne răspicat: „Noi suntem în pelerinaj acum, degeaba mai mâncaţi din timpul meu”.

 Ce spune dogma creştină

 „Bisericile naţionale, care sunt autocefale, au viziunile lor asupra acestor chestiuni biotehnologice. În problema celulelor stem şi a fertilizării in vitro Biserica Ortodoxă Română nu s-a pronunţat. Dar Biserica nu se confundă cu preoţii. În ortodoxie niciodată să nu acceptaţi lucruri foarte clare cum e în catolicism sau la protestanţi, pentru că toată frumuseţea ortodoxiei aceasta este: răspunsurile sunt nuanţate. Dar nu din laşitate. De exemplu, în catolicism avortul e crimă, în ortodoxie deja se discută. Bun, bun e crimă, dar dacă este un avort prin incest sau altceva ce facem? Şi atunci problema este nuanţată în funcţie de caz. Conform dogmei, fertilizarea in vitro înseamnă crearea unei vieţi de către om, dar numai Dumnezeu poate să dea şi să ia viaţa. Iar faptul că un preot a închiritat spaţiul Bisericii şi acolo funcţionează aşa ceva, ori a făcut-o în necunoştinţă de cauză sau pentru o afacere personală. Problema este ca să revină asupra acestui contract în momentul în care o proprietate a Bisericii vine în contradicţie cu învăţătura creştină”, susţine Mircea Gelu Buta, profesor de Bioetică creştină la Facultatea de Teologie din Cluj.

 Băsescu, banii şi Patriarhia 

Sediu campanie Traian Basescu

Revenind la activităţile desfăşurate pe strada Lipscani din Capitală, la numărul 90A, reamintim faptul că în 2009, PD-L a plătit 20.000 de euro timp de doua luni unui grec pentru sediul de campanie electorala al presedintelui Traian Basescu.

Cladirea, pusa la dispozitia presedintelui incepand cu data de 15 octombrie 2009 a fost in ultimii ani tinta unor conflicte aprinse, unele de natura penala, care s-au sfarsit prin expulzarea din tara a unor turci certati cu legea. Imobilul din Lipscani 90A este proprietatea Parohiei Bisericii Sfantul Silvestru, care l-a cedat firmei Athos Property SRL ai carei asociati sunt grecul Georgios Sykiotis, domiciliat in Salonic – Grecia (95%) si SC Quinta Strada SRL (5%) si care are ca obiect de activitate „inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate”.

Georgios Sykiotis a fost implicat intr-un mare scandal imobiliar legat de un bloc construit intr-un parc din Capitala, numele sau fiind asociat primarului Sectorului 3, Liviu Negoita, un fruntas al PD-L. In 2008, Negoita a permis firmei Ecosystima a lui Sykiotis, care au cumparat un teren retrocedat, sa ridice un bloc de zece etaje in Parcul Moruzzi, pe care primarul il amenajase anterior, pentru a poza in protector al zonelor verzi. Zeci de cetateni din Capitala au protestat in 2008 fata de distrugerea parcului.

Anterior grecului Sykiotis, imobilul din Lipscani 90A a fost instrainat de catre Parohia Sfantul Silvestru, pe zece ani, unei firme din Ploiesti care la randul ei a inchiriat-o turcului Huseyn Umutlar, care s-a dovedit a fi rau-platnic. In 2002, turcul a sters-o din Romania, pentru a impiedica Garda Financiara sa-i controleze firma la care era unic asociat.

8 comentarii

Lupu Ardelean 27-10-2011 - 16:40

Si se mai plang unii ca evreii is afaceristi…inca putin incepe biserica si transplantatii de organe…

urbos 27-10-2011 - 16:47

Ji danii nu-s afaceristi, sint sarlatani si hoti.

Lupu Ardelean 28-10-2011 - 08:21

Sarlatani si hoti sunt compatriotii tai , de la aia cei mai mici care s-au raspandit in lume , hoti de buzunare, de credit cards, de jaf armat, pana la bosii fotbalului, membrii de parlament , ministrii si fetze bisericesti. De aia figureaza Romania, in comparatie cu alte state, cu mare onoare, in prima linie a coruptiei.

Citeste 27-10-2011 - 18:05

D-ul profesor Mircea Gelu Buta nu poate sa faca judecati de valoare si sa spuna daca viata in vitro este saui nu impotriva teologiei ortodoxe. Viata in vitro nu este o facatura umana. Omul nupaote crea viata. Numai Dumnezeu da viata. Viata in vitro se realizeaza prin punerea in contact a elementului mama si tata care sint deja purtatori de viata. Omul nu face nimic altceva decit sa-i puna in contact, intr-un mod nenormal. Asta nu inseamna ca, celule de baza nu sint purtatoare de caracteristigi genetice de la fostii parinti, adica, celule primare sint purtatoare de „istorie” genetica, cu bolile si caracteristicile neamurilor care au generat in timp celule dupa celule, pina in ziua de azi. Omul nu face nimic cu viata in vitro decit niste afaceri mai mult sau mai putin murdare. Viata in vitro are un aspect moral care poate fi discutat, dar asta este o alta problema.

vic 29-10-2011 - 00:18

o institutie mereu pe profit ,fabrica sfinti pe banda ,spala bani precum bancile ,n au inventat ‘nimic dar se folosesc de inventiile vremii, enoriasii au totul pe cealalta lume ,ei ..acum ,ei prea fericiti ,noi prea credinciosi ,…

Adrian M 29-10-2011 - 13:16

BOR este cea mai mare institutie filantropica din tara

BULA 29-10-2011 - 13:29

BOR este un dezastru national. Este doar o organizatie profesionala a popilor, sub acoperisul careia ei isi duc traiul, linistit si fara greturi. BOR n-a contribuit cu nimic la crearea de legaturi intre oameni, la consolidarea constiintei de neam. Suntem un popor atomizat, de un individualism feroce, tocmai pentru ca BOR n-a functionat normal.

Adrian M 31-10-2011 - 10:23

Ai dreptate,
dar,
nu uita ca in ortodoxie autoritatea duhovniceasca este peste autoritatea functiei.
Deci poti gasi un duhovnic bun, dar vrei?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult