Acasa Exclusiv ZiuaVeche.roReportaj Tainele de la Registrul Comertului

Tainele de la Registrul Comertului

scris de Ziua Veche
146 afisari

Cum deschizi un PFA in Romania? La o prima vedere simplu: deschizi pagina de internet a Registrului Comertului http://www.onrc.ro/ si te informezi. Sau suni la Registrul Comertului – dar vei fi indrumat spre aceeasi pagina de internet. Acolo un eventual doritor sa devina persoana fizica autorizata nu va afla mare lucru: ca trebuie sa completeze trei formulare si sa le depuna la sediul Registrului din strada Intrarea Sectorului nr. 1. Simplu ca buna ziua la prima vedere! Dar… Sunt mai multe taine care trebuie deslusite inainte de a te prezenta cu dosarul completat la Registrul Comertului. Drumul

La Registrul Comertului de pe langa Tribunalul Bucuresti ar fi mai bine sa nu mergeti cu masina. Nu sunt locuri de parcare, strada Intrarea Sectorului nr. 1 este stramta si aglomerata. Riscati sa va invartiti o ora cu masina in cautarea unui loc de parcare si sa pasiti pragul Registrului Comertului prin de nervi. Mai bine va pastrati nervii pentru confruntarea cu birocratia si veniti cu metroul pana la statia Piata Muncii care este la 30 de metri de sediul cautat. Sau puteti merge cu tramvaiul 34 care opreste langa statia de metrou. 

Cladirea

De cum intri in sediul Registrului Comertului, indiferent de ora, te izbeste un miros de mancarica. Destul de difuz, nu se poate spune exact despre ce este vorba: rantas? fasolica? sarmalute? nu este foarte clar… Mirosul de bucatarie se lamureste repede: din holul principal se trece direct intr-o cantina aranjata cochet, cu mese de lemn, scaune tapitate si fete de mese rosii. Petentul este intimidat de la intrare de zidul din fata sa, acoperit cu placute de alama care deslusesc traseele din interiorul cladirii de sticla si otel – Etajul 1: Asistenta societati comerciale, Registratura generala, Informare initiala, Certificate constatatoare, Duplicate, Indreptare erori materiale; Etajul II: Sala de judecata constituiri, Serviciul Registrul Comertului, Etajul III: Serviciul arhiva, Baze de date; Etajul IV: Conducere ORC-TB, Serviciul juridic, Serviciul economic. Langa, o cutie postala pentru “Sugestii si sesizari”.

La etajul I un hol lung cu ghisee pe ambele parti se deschide privirii petentului. Pe mijlocul holului un rand lung de scaune. Am facut de trei ori drumul la Registrul Comertului pentru a putea depune dosarul de infiintare a unui PFA si am petrecut aproape 10 ore in aceasta cladire. In tot acest timp am fost intimidat de anunturile criptice de pe toti peretii, despre care nu eram sigur daca nu cumva se refera la mine. 

{gallery}gallery/06/registrul_comertului{/gallery}

Pregatirea dosarului

Pentru a putea deveni persoana fizica autorizata trebuie in principiu sa dovediti autoritatilor ca sunteti calificat sa desfasurati respectiva activitate, ca aveti un sediu unde sa desfasurati activitatea si ca nu aveti cazier fiscal. Aici incape un mic comentariu: statul cere sa dovedesti calificarea in cazul unui PFA (care poate avea un profit de pana in 30.000 de euro anual) insa nu cere nici un fel de calificare pentru a fi administrator de firma (care nu are limita la profit). Adica orice analfabet poate invarti milioane.

Pentru a dovedi statului ca sunteti bun de PFA trebuie sa aveti urmatoarele acte: cererea de inregistrare (se descarca de pe site sau se ia de la ghiseul de informatii), formular de inregistrare fiscala (se descarca de pe site sau se ia de la ghiseul de informatii), copie act de identitate, documente care atesta dreptul de folosinta asupra sediului profesional (contract de vanzare-cumparare, intabulare), avizul privind schimbarea destinatiei imobilelor colective cu regim de locuinta (aici trebuie semnaturile vecinilor si al administratorului blocului), declaratia-tip pe propria raspundere care sa ateste indeplinirea conditiilor legale de functionare (se descarca de pe site sau se ia de la ghiseul de informatii), specimenul de semnatura al persoanei fizice autorizate (se descarca de pe site sau se ia de la ghiseul de informatii), decumente care sa ateste pregatire profesionala si documente care sa ateste experienta profesionala, certificate ca originale cu semnatura solicitantului. Toate aceste acte si formulare se completeaza tinand cont de indicatiile de mai jos. 

Pasii

Cadrilul de la Registrul Comertului nu este foarte complicat, insa daca nu il cunosti risti sa gresesti si sa pierzi timp. Primul pas este la ghiseul de informatii unde se gaseste formularul pentru rezervarea denumirii. ATENTIE! Denumirea viitoarei persoane fizice autorizate trebuie sa fie de forma “nume prenume PFA”. Un detaliu important pentru ca toate formularele de mai sus contin denumirea firmei si ar fi bine sa fie aceeasi peste tot, in forma dorita de Registrul Comertului, altfel riscati sa reluati completarea formularelor.

De la ghiseul de informatii mergeti la casierie unde platiti taxa pentru rezervarea denumirii. Cu chitanta de la casierie mergeti la biroul pentru rezervarea denumirii (aici merge repede, in maxim o ora obtineti adeverinta). Daca aveti toate actele in regula va puteti aseza la coada la ghiseele de depunere a dosarelor. Aici merge mai greu, dar cu rabdare ajungeti la o referenta unde va este verificat dosarul. Daca e in regula mai aveti de platit niste taxe, apoi asteptati inca o jumatate de ora si puteti da proba de semnatura. Ultimul pas: predati dosarul la registratura si primiti un bon cu data la care sa veniti pentru a ridica adeverinta de functionare. 

Tips&tricks

Secretele pentru avansati nu sunt scrise nicaieri, alcatuind un cod tainic care este deslusit pe masura ce avansezi in procesul de depunere a dosarului pentru PFA. Sa le luam pe rand:

1. Coada. Cozile de la ghiseul de informatii, registratura, casierie si biroul pentru rezervarea denumirii sunt cozi clasice: te asezi, astepti pana iti vine randul, pleci. La ghiseele pentru verificarea dosarului este ceva mai complicat. In primul rand trebuie stiut ca la ghiseele din stanga se accepta trei sau mai multe dosare, iar daca va asezati la coada cu un singur dosar riscati sa fiti trimis la plimbare (asa cum a patit subsemnatul). Ghiseele pentru unul sau doua dosare sunt pe partea dreapta. In primul rand trebuie sa va alegeti un ghiseu si sa intrebati cine este ultima persoana la respectivul ghiseu si sa va declarati cu voce tare intentia de a astepta acolo. Aceasta este varianta pentru cei care “stiu mersul”. Exista si varianta pentru incepatori in care se asteapta in ordine pentru primul ghiseu care se elibereaza. Feriti-va de o astfel de coada de incepatori, pana la urma cei care “stiu mersul” vor avea castig de cauza si vor aduce coada pe fagasul ei asezat.

2. Contractul de comodat. Chiar daca declarati sediul profesional al viitorului PFA in apartamentul proprietate personala si aveti toate actele i regula nu este de ajuns. Va mai trebuie un contract de comodat intre dumneavoastra si dumneavoastra, care neaparat trebuie facut la calculator, nu merge unul scris de mana la ghiseu.

3. Certificarea actelor de studii, actelor care atesta experienta profesionala si a actelor de proprietate. Trebuie facuta cu formula „Conform cu originalul” sub care trebuie trecut numele in clar si semnatura.

4. Numerotarea dosarului. Nu trebuie facuta de la inceput la sfarsit ca la orice dosar pe care l-ati alcatuit pana acum, ci de la sfarsit la inceput (adica ultima fila din dosar primeste numarul 1). Nu am inteles de ce si nici nu am indraznit sa intreb.

5. Specimenul de semnatura. Trebuie semnat doar in fata functionarului de la Registrul Comertului. Il puteti completa de acasa, insa in formular trebuie sa treceti (desi nu scrie asta pe formular!) si datele de identificare (cod numeric personal, serie si numar carte de identitate, cine a eliberat-o si la ce data).

Extra

Toate taxele se ridica la 160 de lei. In banii astia intra si o taxa pentru „Informare completare corecta alte cereri” de 4,05 lei (vezi foto). Nu e mult, dar este pentru prima data cand platesc o taxa pentru ca un functionar sa ma informeze cum sa completez o cerere. Eu credeam ca primeste salariu pentru asta. Tehnica pentru avansati: am observat foarte multi oameni (care probabil au mai mult de-a face cu Registrul Comertului decat mine) care se apropie cu respect de ghisee, saluta functionara din spatele pupitrului si poarta o scurta conversatie. Chestia asta se poate dovedi de folos pe viitor: fiti politicosi si prietenosi cu functionarii, ca va pot trimite sa recompletati formulare de zece mii de ori! Bineinteles, exista si varianta scurta: contactati o firma de avocatura si rezolva ei totul. Contra cost.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult