Acasa Opinii Armata între patriotism şi regulamente

Armata între patriotism şi regulamente

scris de Teodor Seran
752 Afisari

Se   spune   că  uneori, puţină  nebunie  poate   să  biruiască  puterea   şi  slava. Singura   condiţie   necesară  este  ca  acest  lucru   să  se  întâmple   la  momentul  oportun, pentru  a duce  la  un  rezultat  maxim, cu urmări pozitive  remarcabile.

teodor seranCei care  au  ascultat discursul locotenentului Alexandru  Gheorghe din  Piaţa  Universităţii s-au împărţit în două  tabere  inegale : cea  a  exaltaţilor  şi  cealaltă  a  scepticilor. Cei  mai  mulţi  au  proslăvit  prestaţia  tânărului  ofiţer, categorisită  drept  un act  de  mare  curaj, un  exemplu  de  comportament  civic  sau  o  mostră  autentică de  patriotism. 99,99%  dintre  cei  care  se  pronunţă nu  cunosc  ad-  literam  regulamentele  militare, pe  care  un  ofiţer  care  a  rostit  jurământul militar, este obligat să  le respecte  toată  viaţa. Pe  de  altă  parte,  este  adevărat  că  mesajul transmis  prin  acest  gest  fără  precedent  pentru  breasla  militarilor, crează  un sentiment de  emoţie  profundă  în mentalul  colectiv, în  momentele  de mare  frământare  socială  pe  care  le  traversăm.

Puterea  exemplului oferit  de acest  tânăr  este  copleşitoare  si duce la naşterea  unor  circumstanţe  atenuante în  judecarea  acestei  fapte. S-a  născut  astfel  întrebarea: cine  poartă  responsabilitatea  apariţiei  unei  astfel  de gest ? Tânărul  locotenent care  a  încălcat  flagrant  regulamentele  militare, clamând  apărarea  cetăţenilor  ieşiţi  în  stradă sau  manifestanţii, care  au  creat vreme  de  zece  zile  impresia  că ordinea  de  drept s-a  clătinat  şi  este  gata  să  se  prăbuşească? Niciuna dintre aceste ipoteze nu poate constitui singura  cauză a apariţiei unui ofiţer activ al Armatei Române, îmbrăcat în ţinută militară, în mijlocul mulţimii revoltate din Piaţa Universităţii.

Marii vinovaţi sunt actualii guvernanţi care  au adus societatea în starea de manifestare a unor spasme sociale neobişnuite. Marele  necaz îl  reprezintă faptul că această mare vină  nu poate fi încadrată într-un anumit tip de infracţiune, ea fiind doar de natură morală. De aceea, nimeni nu  îi va  judeca  pe  guvernanţi pentru răul făcut, atunci când vor pleca de la guvernare. În schimb, în mod  implacabil, locotenentul considerat curajos, va fi  judecat conform regulamentelor  militare şi va fi trecut în rezervă fără drept de apel. Decizia defavorabilă luată împotriva  locotenentului, nu poate fi contestată de nimeni : nici de către viitoarea « victimă », nici de către societatea  civilă.

Alexandru Gheorghe va trebui să îşi accepte cu bărbăţie pedeapsa, pentru că o merită. O eventuală minimalizare sau ducere  în derizoriu a acestui caz nu ar aduce niciun serviciu democraţiei şi ordinii de  drept. Să îl admirăm sau să îl condamnăm pe acest om ? Şi, şi. Trebuie admirat pentru nobleţea mesajului şi în acelaşi timp condamnat pentru faptul că a destructurat prin gestul lui ordinea  de drept. Din acest punct de vedere el nu ar trebui să constituie un exemplu sau să fie admirat. În acelaşi timp, paradoxal, în mentalul tinerilor, el va fi probabil considerat un exemplu de atitudine civică şi că va constitui un anumit gen de catalizator. Acest caz, poate fi considerat amar sau dulce, în funcţie de tabăra din interiorul căreia judecăm cazul. Tabăra entuziaştilor sau cea a scepticilor neîncrezători în puterea acestor  gesturi. Unii  îi prevăd locotenentului un viitor  strălucit în Armata Română, alţii îl văd deja şomer  pe  străzile din Câmpia  Turzii.

Există şi o variantă super-optimistă, o fabulaţie, cu conotaţie de basm: după eventuala venire  la putere a USL-ului, tânărul locotenent va fi rechemat en fanfare în rândurile Armatei şi ridicat la gradul de maior, pentru excepţionalele servicii aduse Patriei. Ipoteza este realizabilă şi este posibil să îl revedem peste  un timp în postura de erou naţional. Să nu uităm că de fiecare dată, toate basmele se  termină frumos.

29 comentarii

Radjasiha 27-01-2012 - 10:59

Ai dreptate intr-o părere
Dar la pasti mielul sa-i dai,
După cum știi și matale
Gheorghe nu e Neculai.

Traian Basescu 27-01-2012 - 14:05

Serane,

Principalul motiv pentru apariția acestei creaturi jenante și ridicole sunt răcnetele isterice ale lui Poanta si Antenescu. În lipsa ORICĂRUI program politic sau economic (cine a văzut așa ceva să mi-l dea și mie 😉 ) opoziția și media mogulilor au transformat guițul isteric în supremă virtute.

Băiatul ăsta e așa ușor dereglat la țeastă, dar nu e cu desăvârșire tâmpit. Dimpotriva. El nu vrea în nici un caz să ajungă căpitan sau maior în cazul că USL-așii ajung la putere (ăla e mărunțiș li oricum nu se știe dacă USL-ul ajunge la putere), ci vrea un locșor călduț de deputat USL, indiferent dacă USL-așii câștigă sau nu, drept răsplată pentru faptul că a călcat în picioare în public regulamentele miliare.

Probabil că totuși nu a calculat foarte bine. Singura lui șansă e să fie dat afară din armată imediat, acum cât chestia e caldă. Ceea ce nu se va întâmpla. Ancheta internă o să dureze foarte mult, până atunci când ciumpalacii vor uita cu totul de el. Abia atunci o să fie ejectat din armată. Evident că un necunoscut, fostă vedetă de 10 minute a știrilor nu va mai valora atunci nimic pentru nimeni. Nice try anyway 😉 Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă….

Vi-l mai amintiți pe dobitocul de Adrian Sobaru, imbecilul care s-a aruncat de la tribuna parlamentului in Decembrie 2010? Și ălă săracu a visat că o să ajungă mare om politic USL-aș după ce dă cu burta de pupitrul deputățesc. N-a fost să fie. În realitate a fost nevoie de mai puțin de o lună ca ciumpalacii să uite de el. El mai era încă la refacere în spital. Azi dacă-l întrebi pe orice zavragiu din ăsta cu spume la gură de prin piețe, cine-i Adrian Sobaru, o să se blocheze și nu va fi în stare să răspundă… Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă….

A trecut vremea eroilor ridicați spontan din mijlocul turmei. Azi un loc pe listele USL-ului costă nene. Nu-i pentru poolime, așa cum vă alinta în mod atât de inspirat și potrivit Adrian Năstase, pe voi plebea PSD-istă. Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă….

toni 27-01-2012 - 14:10

Base, ai dreptate, poate prea multa din pacate.

Anonim 27-01-2012 - 15:40

Mai degraba a urmat un ordin mai ales ca se apropie 15 martie si o sa vedem o republica independenta in secuime. Daca ungurii cer Harghita, domnii de dreapta le dau si Dobrogea.

Traian Basescu 27-01-2012 - 16:31

Bai ciumpalacule,

Voi inca n-ati obosit sa frecati aceeasi gogorita de atatia ani?! Inventati si voi ceva nou ca altfel iar peirdeti si va aud smiorcaindu-va cu l;acrimi amare in toamna… Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă….

Anonim 27-01-2012 - 22:43

Acceasi gogorita? Cind Anghel Rugina a zis sa nu cadem pe mina FMI toti spuneau ca e nebun. Cind Iliescu spunea ca Romania sa faca cit mai multe imprumuturi ca sa fie atractiva pentru marii investitori fictivi toti il aplaudau. Cine e ciumpalac acum?

Traian Basescu 28-01-2012 - 04:01

Anghel Rugina o fi spus el sa nu cadem la mana FMI. Si a avut dreptate. Mare pacat ca ne-am imprumutat in loc sa dam afara vreo 50% din angajatii statului si sa aducem pensiile la un nivelul pe care economia romaneasca si-l permite.

Ca doar cea mai mare parte a banilor de la FMI pe lefuri si alte pomeni de stat s-au dus. Numai ca vezi tu, daca faceam asta tu si alti nenumarati ciumpalaci care traiesc ca lipitorile de pe urma statului fie s-ar fi curatat de mult de foame si frig, fie ar chiari acum a jale prin gurile de canal mancad ce gasesc prin tomberoane in loc sa faca gat pe internet.

In orice caz, ai mare grika ce-ti doresti. Ca s-ar putea sa se implineasca. Daca ajung USL-asii la putere FMI-ul pleaca unde vede cu ochii si nici dreaqu’ n-o sa mai imprumute Romania, asa ca soarta voastra a ciumpalacilor va fi cea din paragraful anterior. Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă….

ParpanghelE: Splendida WILD LIFE si MESSAGE 28-01-2012 - 04:09

CITAT din observatia unui medic, diferit de cei de la SMC;Satana cu zvastica avea Parkinson avansat,cu modificarile de comportament de irgoare,Base` banuiesc ca are o ateroscleroza mai avansata decat cea corespunzatoare varstei biologice,pe fondul stress-ului si abuzului de stimulente „bahice”.Daca i-ar vedea un specialist CT-ul sau IRM(RMN) la creier,cred c-ar descoperi o atrofie corticala destul de avansata.De aici iritabilitatea,incapacitatea de a se stapani in disputele verbale,tendinta de a face gafe pe care si el a recunoscut-o public.Dar,daca ar recunoaste astea,si s-ar retrage acum,s-ar prabusi tot esafodajul de mameluci,care i-au cantat in struna fara sa-i faca nici cea mai mica critica… Este totusi mai indicat ,daca te consulta si ,niscaiva …specialisti!

Traian Basescu 28-01-2012 - 04:21

Parpanghele dragă,

După ce scoți din tine, cred că în cazul tău un consult e mult mai urgent ca-n cazul meu… 😉

I zi-i. Îți țiuie urechile și auzi cumva voci care te îndeamnă să muști?! Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă…

Ști care-i șemcheria Prapanghele tată? Un om normal recunoaște că face gafe. Un dement fără speranțe de vindecare e ferm convins că-i infailibil. Ai înteles? Nu-i așa că te simți mai sigur ca niciodată pe tine?! 😉 😉 Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă…

Tache 28-01-2012 - 04:52

”Doctore” Parpanghel, alcoolicii au probleme cu ficatul, nu cu vasele sanguine. La autopsierea alcoolicilor se constata intotdeauna ca vasele lor sanguine sunt perfecte.

Alcoolicii au cele mai mici sanse sa faca ateroscleroza. Ai vazut si tu ca grasimea se dizolva in alcool, recte placa de aterom.

ParpanghelE: Splendida WILD LIFE si MESSAGE 28-01-2012 - 05:02

GHETZIMANNU TACHE; VITTA CIROZA este de 2 feluri NON-ALCOOLICA si ALCOOlica , culcate, sa nu spal cu tine pe jos, pina la 7!

Tache 28-01-2012 - 05:09

Drogatule, vorbeam de ateroscleroza si alcoolici, nu de tipurile de ciroza.

Incearca sa te concentrezi putin, inainte de a posta. Te rog frumos !

ParpanghelE: Splendida WILD LIFE si MESSAGE 28-01-2012 - 05:13

Dobi TACHE ,initial era vorba de ciroza, tu ai introdus notiunea de ateroscleroza, esti in sevraj s-au numai dobitocia!

Tache 28-01-2012 - 05:40

ParpanghelE: Splendida WILD LIFE si MESSAGE
28-01-2012 at 04:09
CITAT din observatia unui medic, diferit de cei de la SMC;Satana cu zvastica avea PARKINSON avansat (NB. face referire la Hitler),cu modificarile de comportament de irgoare,Base` banuiesc ca are o ATEROSCLEROZA (NB. spre surprinderea mea, a silabisit termenul in mod corect) mai avansata decat cea corespunzatoare varstei biologice,pe fondul stress-ului si abuzului de stimulente “bahice”.Daca i-ar vedea un specialist CT-ul sau IRM (RMN) la creier,cred c-ar descoperi o atrofie corticala destul de avansata.De aici iritabilitatea,incapacitatea de a se stapani in disputele verbale,tendinta de a face gafe pe care si el a recunoscut-o public.Dar,daca ar recunoaste astea,si s-ar retrage acum,s-ar prabusi tot esafodajul de mameluci,care i-au cantat in struna fara sa-i faca nici cea mai mica critica… Este totusi mai indicat ,daca te consulta si ,niscaiva …specialisti!

ParpanghelE: Splendida WILD LIFE si MESSAGE 28-01-2012 - 05:54

RETARDatule , am specificat ca CITEZ din alt medic…si ne-am grefat pe alt articol, din momentul cand TB preciza de complect altceva. Hai ca ma faci sa-ti public din articolele scrise de tine, looser jalnic, si sterge dreaq flattul ca eu am o interventie cu Cotro. cen. ABILUL …loaza habotnica!

Anonim 28-01-2012 - 12:07

Banii de la FMI ii gasesti in posetele lui Udrea, tablourile lui Nastase si vilele liberalilor care isi fac nuntile la Budapesta. Vine vremea raspunderii pentru politruci.

Traian Basescu 28-01-2012 - 15:00

Nu! E exact asa cum iti spun eu. Banii de la FMI se regasesc in cea mai mare parte in pomenile statului. Dupa cum iti spuneam nu ma simt prea bine din cauza asta, numai ca m-as fi simtit si mai rau daca cei ca tine ce traiesc doar petnru a parzita statul piereau de foame, frig si boli… Ce naiba, pana la urma suntem totusi crestini…

Umbra 28-01-2012 - 12:12

d-le traian basescu……cred ca ti-am aflat IP …si -ti facem o vizita….esti cam deranjant..uitate in urma…..vezi o umbra..tremura !!!

Traian Basescu 28-01-2012 - 14:50

Bravo!

Va astept cu bratele deschise! 😉 🙂 🙂

Sa stii ca nimic nu-mi face o placere mai mare ca ciumpalacii care rag disperati in ger „Iesi afara/Javra ordinara!” cu boturile inspumate lipite de gardul de la Cotroceni.

Numai te rog sa-mi spui si mie cand veniti ca sa nu fiu, Doamne fereste, plecat in vreo vizita de stat sau cu alte treburi. Ca nu-i drept si cinstit sa se distreze doar SPP-eii, fara sa fiu si eu pe faza. Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă…

Stefan 27-01-2012 - 18:31

„Să îl admirăm sau să îl condamnăm pe acest om ?” Cred ca mai bine ascultam ceea ce are de spus. De respectarea regulamentelor militare nu ne ocupam noi. Sunt oameni platiti sa supravegheze si sa evalueze prestatia militarilor. Sa ne intoarcem la spusele locotenentului si la mesajul lui. Primul lucru de remarcat ar fi ca aparitia lui in public a insemnat pentru cei mai multi dintre admiratorii Pietei faptul ca Armata din 2012 nu va face ceea ce a facut in 1989. Si, dupa prestatia jandarmilor din zilele precedente, probabil ca gestul sau a fost unul binevenit. Al doilea punct central al declaratiilor sale din Piata se refera la existenta unui GRUP de sprijin ce se afla in spatele ofiterului. Aici este o problema. Cei mai batrani ne reamintim de episodul CADA din 1990. Lipsa transparentei specifica oricarei armate din lume conduce la frustrari ce se acumuleaza in dormitoarele cazarmilor. Aparitia unor asemenea grupuscule pot fi considerate fisuri de moment in mecanismul de comanda al armatei. Problemele ridicate de catre soldatii acestia consider ca trebuie sa fie ascultate de catre factorii decizionali, concluziile trebuiesc trase si remedierile (daca sunt necesare) facute. Insa tot acest proces nu trebuie sa se desfasoare public, ci in spatele usilor birourilor sefilor armatei. Cred ca avem un corp ofiteresc matur si suficient de bine intentionat incat sa nu-mi fac griji exagerate referitoare la soarta lt. Alexandru.

Traian Basescu 28-01-2012 - 04:17

Nici eu nu-mi fac griji pentru tovarășu locotinent. Pentru că va zbura afară din armată cu viteza rachetei R-60. La momentul potrivit. Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă….

În orice caz hai să nu mergem cu nesimțirea până într-acolo încât să-l comparăm pe debilul ăsta agramat și incoerent, suferind probabil de o formă de schizofrenie, cu ofițerii din CADA care voiau la începutul lui 1990 epurarea politurcilor si zampoliților din armată precum si excluderea ofițerilor dați afară de Ceaușescu din armată pentru colaborare cu KGB sau GRU, care tocmai fuseseră reactivați de Iliescu.

Printre aceste lichele infecte pot fi amintiți generalul Nicolae Militaru agent GRU dovedit. Descoperirea colaborării sale cu GRU este atestata de cartea lui Pacepa „Orizonturi Roșii” apărută în 1986 mult înainte ca majoritatea românilor să fi auzit de generalul Militaru, sau cazul contraamiralullui Cico Dumitrescu de asemenea agent KGB dovedit. Prima grijă a noii puteri din 1990, grupată în jurul lui Iliescu a fost să-i readucă pe mizerabili ăștia înapoi în armată si apoi să cheme Armata Roșie să invadeze România.

Refuzul brutal al generalului Gușe de a permite intrarea Armatei Roșii în România în noaptea de 22 spre 23 Decembrie 1989 precum și acțiunea CADA din zilele următoare a dus la trecerea în linia a 2-a a unei bune părți din oamenii rușilor din armată.

Eu înțeleg că primul reflex al socialistului e să-și compare rahatul său cu aurul curat, numai că asta nu ține. Pute dommule, pute! Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă….

ParpanghelE: Splendida WILD LIFE si MESSAGE 28-01-2012 - 04:50

EXCELENTA-VOASTRA stima noastra si Mandria: Ca seemplu ciumpalac si vierme,i-mi exprim inalta consideratie si intreaga emulatie pt. gestul dumneavoastra aproape CELEST ca a-ti beenevoit sa luati leccatura derecta cu mine, aflat intr-o garda obositoare dar revigorata de prezenta DOMNIEi-Voastre ILUMINATE, datatoare de sperante si Energie CURATa ,GALACTICA!SI ,Va marturisesc ca nu-mi vajaie urechile,inca ! Dar de urlat ,recunosc ! Cand mai dau de una cu un CLITORIS frumos, blondy( MA intelegeti) eu asa mai tuciuriu, am o atractie nebuna dupa astea mai blondy, cum de fapt nici EXCELENTA-VOASTRA nu le indeparteaza, dimpotriva (Ro. (DIKE)BERTA si COHIINORUL COROANEI …DI AMANTHA de Plescoi…HM,HM.HM!

Tache 28-01-2012 - 05:00

Multi cred ca Sigmund Freud a scris numai prostii si opera lui nu valoreaza doi bani. Eu nu sunt de acord.

Nu trebuie sa uitam ca Sigmund Freud a fost etnic evreu si la fel si pacientii lui. Opera lui este o devoalare de nepretuit a psihologiei evreiesti.

De aceea iti spun Parpanghele, asculta o singura data de cretinii aia de crestini si inceteaza relatia amoroasa cu mama ta. Sa vezi ca viata ta va intra, incet-incet, pe un fagas normal.

ParpanghelE: Splendida WILD LIFE si MESSAGE 28-01-2012 - 05:07

VITTA , complexul lui OEDIP este ceva mai complex decat poate sa te duca pe tine neuronul stingher din tartacuta!Mama ,saraca este demult in lumea celor drepti, unde un gunoi ca tine nu va ajunge niciodata, oricat face pe habotnicu !

Peacemaker Twister 28-01-2012 - 11:19

Măi Băsescule! Ia caută bine prin dosare! N-oi fi fost și tu vre-un agent KGB sau GRU, sau vreun urmaș al acestora aciuat prin cotloanele securității?! Altfel nu-mi explic cum ai ajuns tu la 36 de ani reprezentant NAVROM la Anvers… așa tânăr și deja Gheorghe( asta apropo de un banc în care la CC al PCR vine în vizită un înalt oficial din Coreea și i se prezintă membrii CC; Gheorghe Pană, Gheorghe Oprea, Gheorge Rădulescu, etc… la care înaltul oficial exclamă la vederea unuia mai tânăr; Așa tânăr și deja ,,Gheorghe,,?!) Oi fi fost și tu tânăr și deja Gheorghe… cu pseudonimul operativ de ,,Traian,,…

Traian Basescu 28-01-2012 - 14:56

Bai baiete, stiu ca nu e o chestie foarte delicata.

Unii sunt capabili si ajung mari sefi pe la 20 de ani sau chiar inainte. Altii ca tine de exemplu, ies la pensie sergenti-majori otraviti de frustrari si de invidie.

Daca ai vreo problema cu chestia asta, nu veni cu reclamatii la mine. Du-te la biserica si roaga-te ca macar la batranete sa-ti dea Domnul ce n-ai avut in tinerete 🙂 Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă…

dxn 27-01-2012 - 20:45

Paranoia te poate cuprinde atunci cand, intr-o organizare tipica de infanteristi tu esti un sub-arhitect (vezi cazul Lupoi din ’89) ori cand, intr-o organizatie selecta de zburatori, tu esti un infanter!
Domnul ofiter crede ca o tara NATO+UE este un “ploton” de analfabeti!

P.S.: Domnule BULA: UN COMENTAR, UN FURSEC, … , O MOSLINA, ceva, … , orsicat?

ParpanghelE: Splendida WILD LIFE si MESSAGE 28-01-2012 - 01:11

Învăţătoarea cere clasei lui Bulă să vină a doua zi îmbrăcaţi în fructe. A doua zi, toţi colegii lui Bulă vin îmbrăcaţi în fructe, numai el vine gol puşcă cu o ţeavă de duş în fund. Învăţătoarea îl întreabă:
– Bulă, de ce nu ai venit îmbrăcat într-un fruct?
Însă el îi răspunde mirat:
– Cum adică, nu sînt îmbrăcat într-un fruct!? Sînt îmbrăcat în CURCUDUŞ!

Mishou 28-01-2012 - 10:17

Mai avem armata !? Armata nationala !?
Mai degraba, niste mercenari care executa ordinele altora.
Oare ceea ce este considerata ,,armata Romaniei” este condusa de fosti popotari si izmenari cu merite de salon sau ridicati prin ordine de partid.
Isi ascund impotenta prin regulamente, depasite.
Iar orice fel de atitudine, este taxata urgent ca abatere.
Se mai poate vorbi de onoare, demnitate sau este tot o bascalie ieftina !
Ce mai produce armata !? Pe cine mai apara la o adica ! Si cu ce !?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS