Acasa Opinii Românii…în căutarea Revoluției pierdute!

Românii…în căutarea Revoluției pierdute!

scris de Mihaela Popescu TAULET
480 Afisari

Ca urmare a unui reflex aproape pierdut și dobândit în decembrie 89, de a-și striga nemulțumirea și sărăcia în stradă, sâmbătă am asistat cu toții la izbucnirea unor proteste violente în Piața Universității, precum și în unele din marile orașe ale țării.

Mihaela Popescu TauletCu ochii măriți priveam la televizor, alături de baiețeii mei, ceea ce se petrecea în Piață. Un fior pe șira spinării îmi ridica părul în cap, având involuntar tendința de a-mi ține cât mai strâns copiii lângă mine. Cel mare m-a întrebat ce înseamnă ce vedem, dacă Revoluția s-a săvârșit? Și de ce Președintele nu intervine, eventual pe un cal alb. În capul copilului, raportarea la autoritatea supremă prezidențială s-a facut involuntar, ca urmare a ceea ce a auzit presupun, la școală, la televizor, în cercul lui de prieteni și de ce nu, acasă. Am tresărit și am înțeles că ceea ce întreba fiul meu, ar fi fost legitim, într-un land al bunei înțelegeri. Ce poate fi legitim azi după atâția ani când am ieșit cu toții pe străzi în ‘89?!

Ne legitimăm prin sărăcie, nemulțumire și politicieni bogați, adevărat de bogați pe care îi vedem ca în telenovele cum pleaca în vacanțe de lux, sau mai mult strategic, se retrag în mijlocul naturii pentru a putea reflecta. Ceauşescu în nebunia lui ar fi coborat în mijlocul mulțimii. Azi nici măcar primul ministru nu pleacă urechea către păsurile acestei adunături de protestatari, poate nesemnificativă în economia opiniei domniilor lor. În rest, avem vedete care se divorțează pe bani, procese cu vrăjitoare pline de aur, concursuri unde poți deveni milionar peste noapte dacă faci fața seturilor de întrebări, emisiuni chioare și inestetice cu amoruri înfiripate pe după paravane, arestări fabuloase ca pe vremea prohibiției, fete superbe care apar pe sticlă și pe care le poți vedea de-adevăratelea și pe stradă. De tot și de toate. Mai puțin adevărată strategie economică, politicieni printre noi și popor mulțumit, care așa nedemn și ingrat cum e el, își plătește datoriile fața de stat și muncește sau șomează dupa caz, în speranța că totul va fi mai bine.

Dar, iată, presupun că nu are nici o legătura gerul care vine și care miraculos, în România adună oamenii în stradă : frustrați, săraci și fără perspectivă, sâmbătă se putea vedea perfect că manifestanții erau tineri între 20-35 de ani și oameni cu mult mai în vârstă, pensionari. Cu steaguri golite de inima lor, aceștia au plecat fără nici o strategie aparentă în căutarea Revoluției pierdute și a dreptului de a trăi normal, dobândit atunci cu prețul unor vieti. Au plecat și n-au făcut decât să-și recheme cu disperare Revoluția, spiritul ei justițiar, care se pare ca rămâne singurul ce planează în inimile lor dezamăgite.

Reveniți vă rugăm de pe pârtii și coborâți între ei. Reumpleți inima aceea a steagului, furată.

9 comentarii

urbos 16-01-2012 - 10:57

” În capul copilului, raportarea la autoritatea supremă prezidențială s-a facut involuntar, ca urmare a ceea ce a auzit presupun, la școală, la televizor, în cercul lui de prieteni și de ce nu, acasă. Am tresărit și am înțeles că ceea ce întreba fiul meu, ar fi fost legitim, într-un land al bunei înțelegeri”
Ceea ce intreba copilul nu era deloc legitim intr-o lume normala. Nu stiu cati ani are, dar daca asta era intrebarea, inseamna ca a trait cea mai mare parte a vietii lui sub un regim ticalos, care a reusit sa-i bage in cap ca autoritatea suprema e un individ. E clar ca nu stie nimic despre ce inseamna democratia, libertatea, ca este un produs al unei mai mult sau mai putin explicite, dictaturi. A retinut ca in tara asta totul este facut si desfacut de catre un singur om, dar, ceea ce e grav, este ca el credea ca individul e si bun.
Si eu credeam cand eram mic ca Ceausescu e autoritatea suprema, o autoritate ticaloasa insa, raul intruchipat.

BULA 16-01-2012 - 11:21

Pentru tine democratia inseamna sa-ti mearga tie invartelile. Ceilalti sa moara, ca nu pricep cum e cu „democratia „. Mare securist esti !!

Arhimede 16-01-2012 - 11:24

Citat:
„un fior pe şira spinării îmi ridica părul în cap…”

Motivul? Probabil la gândul că în curând portocalii vor plăti „en detail” ceeace au furat „en gros”.

Traian Basescu 16-01-2012 - 14:23

Cucoană,

N-ar fi mai bine să bei o cafeluță și să-ți vii un pic în fire?! Ce treabă are Revoluția cu pleava stadioanelor și drojdia țarii?!

Pe stăzi au ieșit două categorii principale de manifestanți: Milogii lacomi și nesătui care au furat o viață întreaga lucrând în aparatul birocratic la PCR sau ca mari comandanți de oști pe la GAZ-urile MI sau MApN ajunși astazi pensionari cu pensii exorbitante raportate la nimicul sau răul pe care le-au făcut toată viața. Iar a doua categorie ce s-a adăugat acestor balegi fetide este formată din pleava stadioanelor. Gherțoi care au găsit ocazia să guițe și să distrugă în afara campionatului.

Ce om decent și normal ar putea să se alăture acestor dejecții sociale pe care cineva i-a denumit atât de inspirat „viermi”? Pentru ce să te alături lor cucoană? Ce vor ei afară de pomeni mai mari și mai multe? Un om normal care contribuie cu ceva la buget nu se poate alătura celor ce vor doar să-l cocoșeze mai tare. Dacă însă te numeri și tu printre cerșetorii lacomi, atunci într-adevar locul tău e alături de ei. Ce mai cauți în casă?!

Sau aparții cumva acelei categorii de milogi „upper class” care se înfruptă cu satisfacție orgasmică din banul public dar care nu se amestecă cu prostimea (că de ar putea să pață vreo-un afront ce nu cadrează cu poziția lor socială de far al mahalalei) și atunci așteaptă răbdători, chibițând pe margine, ca cerșetorii ăia violenți să stoarcă ceva pentru a se putea apoi înființa plini de importanța la împarțirea pomenii. Cucuoană, vestea proastă e că vremurile sau schimbat: Daca vrei ceva apoi trebuie să mergi la zaveră și să te alegi măcar cu țeasta spartă. Pomana e puțină și zavragii lacomi, tare mulți. Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă…

Pe bune. Asta e singura soluție. USL-ul trebuie să fie într-o situație disperată daca dupa 7 ani de opoziție PSD-istă nu sunt în stare să scoată în stradă mai mult de 1000 de mofluji scăpătați + gherțoi nervoși (ăștia din urmă, contra cost)/municipiu. Vai de pielea voastră! Iar vă ciurui la alegeri. Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă, Hă…

Andrei 16-01-2012 - 15:17

Cred ca actuala guvernare INCEARCA SA DEA O SANSA ACESTEI TARi
vor plati un pret politic ridicat fara dubii.

Nimeni in acesti 20 de ani nu a facut acest lucru ! Nu a pus interesele tarii pe primul loc in detrimentul interesului personal.Nici Iliesciu nici Constantinescu ,ba mai mult au refuzat participarea la guvernare in aceste momente critice pt Romania generate de criza mondiala

Sigur daca dvs. considerati ca oportunisti ,pomanagii ,chibitzii……trebuie sa blameze „soldatul din prima linie” ,sau dupa terminarea „razboiului” sa primeasca decoratiile .e dreptul dvs.

in prezent vedem ca il ataca pe cel din prima linie ,vedem violenta oarba si profitori.

Personal am fost sarac ,sunt si-n prezent dar niciodata nu -mi-a trecut prin cap sa ma manifest asa ,nici nu-mi indemn membrii familiei la un astfel de comportament.

Solutia pt iesire din saracie a unui om de categoria mea joasa , am gasit-o :.TRUDESC INTRE 10 si 14ORE PE ZI (unii ma numesc sclavul fericit in comunism tot astfel ma comportam ,dar eram nefericit ),nu-mi irosesc putinele resurse pe droguri ,alcol,…Cind altii refuza un job, eu zic prezent ,cind ei pleaca la distractie eu ramin…….nu astept nimic de la buget…

Personal nu cred ca un astfel de coportament e un exemplu de urmat pt poporul roman.dupa regretatii cu totii ca romanul nu-i ca polonezu,japonezul .FOLOSITI ASTFEL DE SITUATII PT A EDUCA POOPULATIA PYT A AVEA POPORUL CEL DORITI RIVNITI….

Laoase 17-01-2012 - 03:37

Sufla-ti mucii in batista si nu ti-i mai trage in teaca. PDl-ul si cirmaciul lui au avut timp peste 8 ani de zile sa-si indeplineasca citeva din promisiunile cu care i-au prostit pe unii romani. Ce-au facut in schimb? Au inceput sa jumuleasca tara mai rau ca psd-istii si pnl-istii. Cele mai mari jafuri din Ro. le-au dat pdl-istii. Romanii s-au desteptat si nu mai pot inghitii bashinele lui Bashinescu Traian. El trebuie sa-si dea demisia, sa se duca la dracu cu partidul lui cu tot, parlamentul bagat la puscarie impreuna cu guvernul si senatul Ro. Aceste trei partide: pnl-ul, psd-ul si pdl-ul scoase inafara legii, pentru ca sint pline ochi cu fosti si actuali securisti. Prevad ca Bashinescu va sfirsi precum Gadafi. Doamne ajuta!

Andrei 17-01-2012 - 07:14

„El trebuie sa-si dea demisia, sa se duca la dracu cu partidul lui cu tot, parlamentul bagat la puscarie impreuna cu guvernul si senatul Ro. Aceste trei partide: pnl-ul, psd-ul si pdl-ul scoase inafara legii”

Bravo tovarase ,urale ,multimea in delir …..vezi ca masturbarea ,spun specialisti , duce la nebunie ……semne sunt ….!

Tache 18-01-2012 - 04:19

Rezolvarea este Eminesciana:

Sa dam foc la Sinagoga si la Casa de Nebuni !!!

Dupa 150 de ani, lucrurile au ramas neschimbate.

Gigi 18-01-2012 - 23:11

Da, domnita, articol interesant! Asa cum spuneti, multi, putini, cati or fi cu plancarde in maini prin pietele centrale din orasele Romaniei, merita mai multa atentie si mai mult respect din partea politicienilor. Pana acum nu au primit de loc.
Desi sunt inca sustinator Basescu, admit ca-n ultima saptamana face greseala dupa greseala. Sper sa auda apelul dvs si sa purceada la dialog cu manifestantii cat de curand.
Apropo, dle Laoase, componenta si calitatea celor din piata Universitatii s-a schimbat fata de primele 2-3 zile; am vazut oameni f seriosi, cuviinciosi care nu mai suporta asteptarea pana la indeplinirea promisiunilor electorale; sunt prea tineri ca sa fi fost activisti pcr sau securisti; nu merita insultele dvs.
Previziunea mea este ca guvernul Boc nu va rezista acestor demonstratii prea mult. Deh, s-au jucat cu chibritul langa butoiul cu pulbere si … buuum!
Numai bine tuturor !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS