Acasa InternationalExterne Mita lui Adrian Severin-scandal în Parlamentul European

Mita lui Adrian Severin-scandal în Parlamentul European

scris de A.A.
44 afisari

Trei europarlamentari au acceptat plăţi secrete pentru a face modificări unor legi UE în detrimentul a milioane de cetăţeni UE,” a scris cotidianul britanic The Sunday Times. Unul dintre cei trei este social-democratul român Adrian Severin.

Adrian Severin in Parlamentul European

Europarlamentarul Adrian Severin acuzat de luare de mită-foto Mediafax

Un număr de lobby-işti sau membri ai unor grupuri de interese – care, în realitate, erau reporteri de investigaţie ai publicaţiei The Sunday Times au cerut celor trei europarlamentari să devină membri ai unei companii de consultanţă care le-a cerut să modifice anumite părţi din legislaţia europeană, în schimbul a unor sume de ordinul miilor de euro. Amendamentele au fost făcute, acestea apar acum în legislaţia europeană exact aşa cum au fost scrise de către aceşti lobby-işti.

Adrian Severin a trimis reporterilor un e-mail spunând: „Vă anunţ că modificarea dorită de către dumneavoastră a fost făcută. Vă trimit deci o factură de 12.000 de euro pentru „servicii de consultanţă în ceea ce priveşte modificarea codului din Directiva 94/19/CE, Directiva 2009/14/CE„, afirmă publicaţia britanică The Sunday Times.

Această descoperire ar putea să creeze unul dintre cele mai mari scandaluri din istoria Parlamentului European,” mai scrie The Sunday Times. Conform regulilor PE, europarlamentarii trebuie să se abţină de la a accepta orice fel de cadou sau beneficiu care ar afecta felul în care aceştia își exercită responsabilităţile.

Diana Wallis, vice-preşedintele PE, a spus că va porni o investigaţie imediat: „Această problemă trebuie să fie investigată cu foarte mare atenţie. ”

Adrian Severin îi dă ţeapă lui Sebastian Bodu

Sunday Times a publicat duminică o anchetă cu privire la modul în care îşi îndeplinesc mandatul europarlamentarii. Eurodeputatul român Adrian Severin apare într-o înregistrare cu camera ascunsă în care explică traseul şpăgii. Jurnaliştii britanici s-au dat drept reprezentanţi ai unei firme de lobby şi i-au cerut lui Adrian Severin să introducă un amendament contra unei sume de bani.

 

Adrian Severin a acceptat şi a introdus amendamentul prin intermediul lui Sebastian Bodu. În ciuda adversităţii dintre PSD şi PDL în politica internă, la nivel european social democratul Adrian Severin colaborează foarte bine cu democrat liberalul Sebastian Bodu. Însă Adrian Severinnu i-a spus lui Bodu că acest amendament este „contra cost”, lăsându-l pe altul să facă toată treaba, el urmând doar să încaseze banii. Mai mult, Adrian Severin le dă sfaturi „lobbyştilor” britanici spunându-le că ar fi bine ca pe viitor depunerea de amendamente să se facă prin interpuşi. Severinavea de gând să continue această activitate!

Britanicii îi spun lui Severin că de obicei eurodeputaţii taxează doar o zi de muncă, însă Severin susţine că a muncit trei zile, aşa că trebuie să primească 12.000 de euro. În urma exploziei scandalului în presă, Adrian Severin susţine că nu a primit nici un ban şi că în acest moment caută o firmă de avocatură pentru a da în judecată cotidianul britanic pentru defăimare. În toamna anului trecut, revista Kamikaze dezvăluia faptul căAdrian Severin a bătut toate recordurile decontând la Parlamentul European 229.000 de euro pentru activităţi de secretariat.

Transcriptul discuţiei dintre reporterii Sunday Times şi Adrian Severin

În decembrie:

Rep: Puteţi să înaintaţi un amendament pentru noi?

Adrian Severin: Da, da, OK. Aşa, şi apoi o să vedem ce se poate face. Aş putea înainta un amendament… Aş putea ruga un coleg să înainteze un amendament.

În martie:

Rep: Spuneţi-mi ce s-a întâmplat? Aţi înaintat amendamentul?

Adrian Severin: A fost un amendament înaintat de cineva de la PPE, şi ca principiu cred că aşa ar trebui făcut în viitor cât mai mult pentru că este mai bine aşa dacă lucrăm prin alţi oameni.

Rep: Pe cine aţi găsit să înaintaţi amendamentul?

Adrian Severin: Pe cine? Pe Sebastian Bodu, e român, un alt român.

Rep: Da, îi recunosc numele.

Adrian Severin: În ceea ce priveşte dacă a fost uşor sau nu, mai întâi a trebuit să mergem la diferite grupuri, să vedem dacă putem găsi pe cineva. În al doilea rând, am discutat cu unii care nu au vrut să accepte. Astfel că lui (lui Sebastian Bodu, n.red.) a trebuit să îi explic despre ce este vorba. Până la urmă el a înţeles şi a îmbrăţişat ideea, crezând că este ceva corect, nu doar pentru că l-am întrebat eu.

Rep: A înţeles că faceţi acest lucru în numele unui client?

Adrian Severin: Nu, nu i-am spus nimic.

(Reporterii îl întreabă pe Adrian Severin cât îi va taxa)

Rep: De obicei oamenii ne taxează pentru o zi de lucru…

Adrian Severin: Da, da. Cred că este vorba de două-trei zile, nu am stat să număr.

Rep: Astfel ar fi vorba de, să zicem, 12.000 de euro?

Adrian Severin: Da.

Puteţi vedea aici înregistrarea pentru transcriptul de mai sus.

Amendamentul lui Bodu

Într-un interviu pentru Hotnews, Adrian Severin explică despre ce amendament a fost vorba: “un amendament privind restituirea depozitelor bancare, unii voiau ca această perioadă să fie mai scurtă, alţii să fie mai lungă; ei doreau ca perioada de restituire să fie mai lung”. Acest lucru coincide cu activitatea lui Sebastian Bodu în Parlamentul European: pe 22 februarie eurodeputatul PDL depunea un astfel de amendament pe care îl puteţi vedea aici.

Monica Macovei cere anchetarea lui Adrian Severin

Pe blogul său, eurodeputatul Monica Macovei scrie: „Cer demisia imediata a lui Adrian Severin din Parlamentul European. Daca nu isi da demisia, astept ca Victor Ponta si conducerea PSD sa il excluda din partid si sa-si ceara iertare pentru faptele acestuia. Fiind cetatean roman, Adrian Severin se supune legii penaleromane. Directia Nationala Anticoruptie trebuie sa declanseze cercetarea penala in legatura cu acuzatiile de coruptie relatate de The Sunday Times”.

În Austria s-a lăsat cu demisii

În acest scandal provocat de dezvăluirile ziarului Sunday Times a fost implicat şi eurodeputatul austriac Ernst Strasser, care însă a anunţat că demisionează, conform ziarului Gândul. Adrian Severin a anunţat că va organiza luni la orele 10:00 o conferinţă de presă la sediul Institutului Ovidiu Şincai din Bucureşti pentru a oferi explicaţii presei.

11 comentarii

Ciu Huhu 20-03-2011 - 21:07

Adrian Severin si-a vindut sufletul si Europa pentru 12 000 de euro? Pai nu merita nici un scuipat, n-asa?

Viorica Ianc 21-03-2011 - 06:31

Strasser DEMISIONEAZA.
Severin ?

Nashu 21-03-2011 - 07:15

Englezoii astia or fi incercat si cu Jiji? Transcriptul ala ar fi haios…

Ciu Huhu 21-03-2011 - 15:22

Severin tre’ bagat la puscarie pe viata, a facut prea tare de rusine Romania!

Banatanul 22-03-2011 - 03:13

Fapta Euro Parlamentarului A. Severin nu este una neobisnuita din contra este modul legal prin care orice parlamentar isi cistiga comoditatea vietii private. De cind parlamentele lumii sunt ocupate de Proletari si Burghezi acestia traiesc din acest fel de comert al influientei fara ca cineva sa sufle cum stau lucrurile.

Burghezii si Socialisti de-opotriva cu afaceri, cumpara influienta celor de la putere pentru a introduce proiecte de legi avantajoase pentru afacerile lor private in parlament. In oricare parlament din lume se intimpla acelasi lucru ca urmare a Revolutiilor de la Paris, Pasoptiste si Bolsevice.

Razvratitii Proletari si Burghezi (Socialisti, Social-Democrati, Democrati si Liberali) nu pricep ca nici o revolutie nu a adus ceva bun omului ci numai hotii, santaj, constringeri, crima, ura si dispret fata de aproape.

Uniunea Europeana nu va rezista cu un parlament format din Proletari si Burghezi.
Uniunea Europeana va fi o Uniune de Regate si din care va face parte si Regatul unit al Romanilor.
Aceasta uniune va fi condusa de cea mai longeviva Dinastie Imperial Europeana si Binecuvitata de Dumnezeu, Casa de Habsburg.

tanase marian 22-03-2011 - 18:58

excelentele voastre,cu respect,oare cand o sa provoace un scandal an uniunea europeana ca mie un rezervist amarat mi a spus un medic refuzandu mi ajutorul,,ala daca are creierul inflamat vine alta data,,…..sau recent un derbedeu medic la fundeni m a dat afara an strada cand disperat i am relatat drama de la spitalul m. i. ,.cand va vedea cineva ca ansasi premierul romaniei domnul emil boc a spus ca nu l intereseaza starea sanatatii oamenilor,,.fiti blestemati dragi concetateni ,eu de sase ani nu mi mai gasesc sanatatea si linistea,……….m. m. an rezerva de la s. t. s. tanase marian,….. domnule presedinte al romaniei eu am fost candva coleg de liceu cu domnul general cu patru stele tanase tudir si subordonat al sau la s. t. s. ,.sa traiti excelentele voastre,..

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult