Regele Ferdinand şi Regina Maria. 90 de ani de la Încoronare | Ziua Veche
Acasa Cultura-ReligieCultura Regele Ferdinand şi Regina Maria. 90 de ani de la Încoronare VIDEO

Regele Ferdinand şi Regina Maria. 90 de ani de la Încoronare VIDEO

scris de M.A.
43 afisari

90 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand Întregitorul şi a Reginei Maria, suverani ai României Mari. Altetele Lor Regale Principesa Mostenitoare, Principele Radu si Principele Nicolae ai Romaniei au fost întâmpinaţia la Alba Iulia de militari din Regimentul 30 Gardă.

90 de ani de la Incoronarea Regelui Ferdinand si a Reginei Maria

90 de ani de la Incoronarea Regelui Ferdinand si a Reginei Maria (foto: royalromania.wordpress.com)

De asemenea, la sosirea în gara Alba Iulia, în jurul orei 11.30, fanfara militară a intonat Imnul României şi Imnul Regal, “Trăiască Regele”.

Altetele Lor Regale Principesa Mostenitoare, Principele Radu si Principele Nicolae ai Romaniei participă la un Te Deum la Catedrala Încoronării. La ora 12.45, Familia Regală participă, în Sala Unirii, la vernisajul expozitiei ,,90 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia” si apoi, de la ora 13.40, la Parada Costumelor Populare. La evenimente participa ministrii, reprezentanti ai Corpului Diplomatic, ai Academiei Romane si ai diverselor culte religioase, mass-media si reprezentanti ai societatii civile.

Personalitate marcantă a monarhiei în România, simbol al unităţii naţionale prin Unirea din 1918 şi de aceea supranumit „Întregitorul„, Ferdinand devenea rege al României în 1914, la vârsta de 49 de ani. Momentul istoric prin care Ferdinand a intrat în conştiinţa românilor s-a petrecut la doi ani distanţă.

Regele a prezidat în august 1916 Consiliul de Coroană în care s-a luat o hotărâre dramatică: intrarea României în război împotriva Germaniei, ţara natală a regelui.

Academicianul Dan Berindei povesteşte că, de numele lui Ferdinand se leagă acest mare sacrificiu personal pe care el l-a făcut ca german, intrând în război împotriva patriei sale de origine. „A făcut acest sacrificiu care l-a costat foarte mult sufleteşte. A fost loial faţă de ţara sa de adopţiune şi care devenise ţara sa şi apoi a patronat această renaştere a României Mari”, a spus academicianul, citat de radio România Actualităţi.

Regele Ferdinand a fost permanent sprijinit în momentele cruciale ale istoriei României din perioada domniei sale de Regina Maria. Cultivată, inteligentă, activă, regina s-a angajat în realizarea destinelor României şi a fost un ambasador remarcabil al ţării, fără să fie de meserie diplomat. „Am ştiut să pun România pe hartă” – spunea regina Maria în scrierile sale şi istoricii sunt de acord că regina nu a exagerat cu nimic prin aceste cuvinte.

2 comentarii

gunoierul liber 15-10-2012 - 16:11

Regele Ferdinand si ce mai epigoni … largareta, duda, nicky-chelnerul … Halal !

jan dinu 15-10-2012 - 16:18

Genialul – ION BUDAI DELEANU – un mare vizionar !
— TZIGANIADA – este intr-o continua metamorfiziare !
JD-USA

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult