Acasa Exclusiv ZiuaVeche.ro Defensiva Japoniei în următorul deceniu

Defensiva Japoniei în următorul deceniu

scris de Ion Petrescu
260 Afisari

Website-ul nord-coreean „Uriminzokkiri” a criticat, zilele trecute, Coreea de Sud pentru demersurile acesteia de a întări cooperarea militară bilaterală cu Japonia, pe care a calificat-o drept o tentativă periculoasă de a pregăti invadarea republicii conduse de Kim Jong-Il.

NAVE MILITARE JAPONEZE

NAVE MILITARE JAPONEZE

Acuzaţia a fost lansată la numai 48 de ore după ce emisarii oficiali japonezi au convenit, cu cei de la Seul, să demareze consultări privind acordul de a face schimb de informaţii militare – vizând redislocările de trupe, exerciţiile de tragere şi aplicaţiile efectuate de armatele chineză şi nord-coreeană -, precum şi acela care va permite furnizarea de combustibil, alimente şi alte materiale necesare unităţilor japoneze şi sud-coreene.

Aceste posibile înţelegeri vor constitui cadrul primei cooperări militare oficializate, după ce s-a încheiat ocupaţia militară japoneză, a peninsulei Coreea, în 1945.

„Uriminzokkiri” concluzionează că ambele acorduri vor ajuta SUA şi pe aliaţii săi să atace statul coreean comunist. Dar, oficialii americani şi sud-coreeni au declarat, în repetate rânduri, că nu intenţionează să invadeze Coreea de Nord.

 

Cele trei ameninţări

 

Şi totuşi, pe ce se bazează temerile Phenianului? În primul rând pe prevederile Programului Naţional de Apărare/P.N.A. a Japoniei, pe următorii zece ani, care indică, de o manieră clară, că, pentru Tokyo, China şi Coreea de Nord constituie o ameninţare mai mare decât Rusia.

Este ideea de bază a remodelării apărării nipone, ca urmare a schimbării raporturilor de forţe militare în Asia.

Japonia a privit cu nelinişte creşterea puterii militare chineze, îndeosebi a activităţii intensificate pe mare, în jurul insulelor din sudul teritoriului naţional.

Aceste acţiuni, plus lipsa de transparenţă a Beijingului, în probleme militare, au devenit, conform P.N.A., un subiect de îngrijorare pentru regiune şi comunitatea internaţională.

Efectul? Tokyo a decis redislocarea unităţilor proprii de blindate, din nordul ţării – unde erau desfăşurate împotriva ameninţării anterioare, o posibilă invazie a trupelor sovietice -, în sud, acolo unde forţa militară a Chinei nu poate fi deloc subestimată.

Esenţa transformării forţelor de autoapărare este trecerea de la unităţile convenţionale, greu dislocabile, la subunităţi mai flexibile, numărul de tancuri şi de piese de artilerie urmând a fi redus, în timp ce flota de submarine militare va fi extinsă.

Expansiunea militară chineză nu este numai pe mare, în aer, sau pe sol, ci influenţează, în mod direct, şi comunicarea niponă, pe mare, cu Orientul Mijlociu” a declarat, la BBC, Toshiyuki Shikata, general în rezervă şi fost comandant al corpului de armată din nordul Japoniei, acum profesor la Universitatea “Teikyo”.

Acum, atenţia autorităţilor japoneze se focalizează pe întărirea marinei. Asta ca urmare a preocupării, oficial recunoscută, privind creşterea forţei militare navale chineze, inclusiv a capacităţii acesteia de a utiliza eficient rachetele.

O a doua ameninţare pentru Japonia este Coreea de Nord, care a tras mai multe rachete în ultimii ani, inclusiv cele care au completat loviturile de artilerie executate luna trecută asupra unei insule controlate de Coreea de Sud.

Programul nuclear al Phenianului este considerat la Tokyo un factor de destabilizare a securităţii Japoniei şi regiunii limitrofe.

Acesta este motivul pentru care guvernul nipon va creşte numărul de baterii de rachete de interceptare „Patriot”, implementat în întreaga ţară.

Iar numărul de nave de război, echipate cu sistemul „Aegis”, de apărare împotriva rachetelor balistice, va creşte de la patru la şase.

Forţele de apărare japoneze nu au însă voie să se angajeze în operaţiuni militare ofensive, conform prevederilor Constituţiei adoptate după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.

Creşterea puterii militare chineze şi caracterul imprevizibil al regimului comunist nord-coreean determină Japonia să întărească, în actualele condiţii, alianţa cu Statele Unite.

 

Raport de forţe

 

 

Instruire in comun

Instruire in comun

 

Japonia a decis schimbări radicale ale politicii sale de apărare naţională, întărind forţele din sudul ţării, ca răspuns la creşterea evidentă a forţei militare a Chinei, devenită un factor de îngrijorare la nivel mondial.

 

 


 

 

La Tokyo s-au luat şi măsuri de întărire a sistemului de apărare antirachetă, ca urmare a continuării programului nuclear al Phenianului.

Surâsuri amare au produs jurnaliştilor niponi afirmaţiile diplomaţiei chineze, conform cărora armata Chinei este o forţă pentru pace şi dezvoltare în Asia, nu ameninţă pe nimeni şi, prin urmare, nicio ţară nu are dreptul să facă comentarii iresponsabile asupra dezvoltării statului chinez.

Principalele măsuri de reorganizare a armatei japoneze? Iată primele cinci, cele mai importante: 1. Majoritatea trupelor terestre au fost mutate de la nord la sud, în apropiere de graniţa maritimă cu China; 2. Mai multe rachete „Patriot” au fost amplasate pentru a contracara posibile atacuri nord-coreene; 3. Bugetul de apărare, pentru următorii cinci ani, a fost stabilit la 280 miliarde de dolari; 4. Numărul de submarine militare va creşte, de la 16 la 22, iar acela de tancuri va fi redus de la 600, la 400. 5. Creşterea forţei militare a Chinei rămâne un motiv de îngrijorare, iar alianţa SUA-Japonia este considerată indispensabilă asigurării securităţii teritoriului naţional.

Raportul de forţe dintre Japonia şi China arată, în momentul de faţă, astfel:

18 la 9 – la capitolul numărul de submarine gata de luptă;

41 la 27 – în privinţa distrugătoarelor avute la dispoziţie;

310 la 1320 – avioane de vânătoare;

876 la 9840 – tancuri;

237.000 la 2.255.000 – militari în forţele armate proprii.

La ultimul aliniat se impune o completare. Statele Unite au acum 50.000 de militari dislocaţi în Japonia.

 

Memoria colectivă

 

 

MISIUNE DE PATRULARE A UNOR AVIOANE ALE FORTELOR AERIENE JAPONEZE

MISIUNE DE PATRULARE A UNOR AVIOANE ALE FORTELOR AERIENE JAPONEZE (U.S. Air Force photo by Master Sgt. Kevin J. Gruenwald)

 

Totuşi, Phenianul uită, intenţionat, că în Programul Naţional de Apărare a Japoniei, pe următorii zece ani, Tokyo se angajează să promoveze încrederea şi cooperarea cu China şi Rusia, concomitent cu dezvoltarea colaborării cu NATO şi Uniunea Europeană.

 

 


 

 

În plus, articolul 9 din Constituţia niponă interzice utilizarea forţei militare, de către Japonia, pentru soluţionarea disputelor internaţionale.

Este însă adevărat că, aşa cum în Europa nu poate fi uitată agresiunea armatei naziste, în ultima conflagraţie mondială, nici în Asia nu poate fi şters, din memoria colectivă, regimul de ocupaţie al armatei imperiale nipone.

 

3 comentarii

obelix 17-01-2011 - 14:20

Probabil ca ValVerde o sa zica: nu este adevarat, Obama nu va permite bla-bla.Obama e cel mai bun…. 🙂

Yao N Tzatze 18-01-2011 - 12:29

China va invinge Japonia cu arma economica. Sunt deja renumite produsele SONNY si PANASOANIC, cu care China face rost de dolarei.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS