Acasa Cultura-ReligieCultura Cine a fost şi cum a murit Johnny Răducanu

Cine a fost şi cum a murit Johnny Răducanu

scris de A.P.
534 Afisari

Marele jazzman şi compozitor Johnny Răducanu a murit, luni dimineaţă, la domiciliul său, în urma unui stop cardiac iresuscitabil.

”Un echipaj SMURD a fost solicitat pentru un pacient, iar când acesta a ajuns la adresă a constat că era vorba despre un pacient care a suferit un stop cardiac iresuscitabil”, a declarat pentru Agerpres dr. Bogdan Opriţa, medicul şef al serviciului SMURD Bucureşti. El a precizat că echipajul, care avea medic, a încercat să facă resuscitarea aproape o oră, fără succes, constatând decesul. Potrivit medicului, pacientul suferea de afecţiuni cardiace mai vechi şi complicaţii.

Pe numele său adevărat Răducan Creţu, Johnny Răducanu s-a născut la Brăila, la 1 decembrie 1931, într-o familie cu tradiţii muzicale de peste 300 de ani, de pe timpul lăutarului Petre Creţu Solcanu. Johnny Răducanu a fost supranumit de către marele jazzolog american Leonard Feather ‘Mr. Jazz Of Romania’, contrabasist, pianist, compozitor, aranjor şi lider de formaţie, fiind cel mai cunoscut şi iubit muzician român de jazz, atât în ţară cât şi peste hotare.

A studiat la Şcoala medie de muzică din Cluj-Napoca (1949-1953) şi la Conservatorul ”Ciprian Porumbescu” din Bucureşti (clasa contrabas, 1953-1956). A fost membru al orchestrei Casei de discuri ”Electrecord” (1957-1971). Eminent instrumentist de jazz, Johnny Răducanu a abordat şi compoziţia, scriind numeroase piese de jazz, dar şi de muzică uşoară. Dintre creaţiile de muzică uşoară, amintim: ”Vechiul port”, ”De mult într-o carte”, ”Nu veni, nu pleca”, ”Mă cheamă marea”, ”Iarnă, iarnă”. A compus muzica de scenă la piesele: ”Livada cu vişini”, ”Moliere” şi ”Don Juan”.

Ca instrumentist sau orchestrator şi-a adus contribuţia la realizarea majorităţii discurilor româneşti de jazz. Membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, din 1971.

A întreprins numeroase turnee peste hotare, la Moscova (1962), la Festivalurile de muzică uşoară de la Varşovia şi Praga (1968), la Belgrad, în Suedia, Olanda, Germania, Spania, Franţa, Grecia, Belgia, Statele Unite, Elveţia etc. În aprilie 2010, Johnny Răducanu şi Aura Urziceanu au cântat la Sala Palatului, într-un concert special, alături de unul dintre cele mai celebre big-band-uri din lume, Duke Ellington Orchestra.

I-a fost conferită ”Diploma de merit” oferită de Departamentul cultural al Statelor Unite pentru activitatea muzicală (1976). A colaborat cu trompetistul Art Farmer, trombonistul Slide Hampton, pianiştii Friedrich Gulda şi Guido Manussardi. În 1987, a devenit membru de onoare al Academiei ”Louis Armstrong” din New Orleans.

Printre realizările discografice în domeniul jazz-ului se numără: ”Jazz made in Romania” (1987); ”Confesiuni” (I, II, III); ”To His Friends” (1997); ”Jazz Behind the Carpathians” (1999); ”Jazz antifanariot” (2002); ”Singurătatea, meseria mea” (2002); ”Jazz Made in Romania-Live in San Francisco” (cu Teodora Enache, 2002), ”Jazz Bestament” (2005); ”Chamber Jazz Music” (2008); ”Inside Stories-Jazz Poems” (2009).

Citeşte ultimul interviu acordat unui ziar

3 comentarii

Arhimede 19-09-2011 - 21:17

Dumnezeu să-l odihnească în pace.
A fost un mare muzician şi un jazz-man de excepţie.

Inainte de 1989, petreceam ore întregi să prind un bilet la concertele lui sau o invitaţie la un jam-session.

Tache 20-09-2011 - 06:20

Fericitule Johnny, ai sters-o !!! Nu vrei sa vezi chinurile prin care vor trece cei ce-ti supravietuiesc.

BULA 20-09-2011 - 06:30

Asta este agent provocator de la MOSSAD.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult