Acasa InternationalBasarabia Ce a promis Crin Antonescu la Chişinău şi ce nu vrea să vândă Republicii Moldova VIDEO

Ce a promis Crin Antonescu la Chişinău şi ce nu vrea să vândă Republicii Moldova VIDEO

scris de M.A.B.
449 Afisari

Crin Antonescu a promis, la Chişinău, că România va fi prima ţară care va ridica regimul de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova. În, schimb, spune că nu vrea să vândă iluzii.

Ce a promis Crin Antonescu la Chişinău şi ce nu vrea să vândă R Moldova

Ce a promis Crin Antonescu la Chişinău şi ce nu vrea să vândă R Moldova

România cu siguranţă va fi prima ţară din Uniunea Europeană care va ridica regimul de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova, atunci când la nivelul european va exista o astfel de hotărâre politică. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Senatului României, Crin Antonescu, în timpul unui briefing susţinut la Chişinău, după întâlnirea cu spicherul Igor Corman, transmite Publika TV.

Totodată, Crin Antonescu a declarat că guvernarea de la Bucureşti face tot posibilul ca să convingă oficialii europeni că nu trebuie să se teamă de migranţi şi că frica de aceşti muncitori nu este justificată.

„În ţări importante ale UE, cum ar fi Franţa, Italia, Marea Britanie, Spania, este o preocupare a forţelor politice care încearcă să obţină voturi pe seama fricii faţă de migranţi. UE are la bază libera circulaţie a cetăţenilor, libertatea pieţii muncii, iar noi cunoaştem că există forţe politice care pot specula”, a mai spus oficialul român.

Crin Antonescu a mai menţionat că anul 2014 va fi unul greu pentru R Moldova, care va trebui să depună eforturi mari ca Acordul de Asociere cu UE să fie semnat şi ratificat.

„În România, ţară membră a UE, există un consens politic total între toate forţele politice la nivelul tuturor instituţiilor oficiale, Preşedinţie, Guvern, Parlament un consens total pentru a sprijini pe cât putem să o facem efoturile de asociere şi de integrare ale Republicii Moldova”, a spus preşedintele Senatului României.

Parlamentul de la Chişinău are nevoie de sprijinul legislativului de la Bucureşti

În România există un consens politic total în vederea susţinerii aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova, a declarat miercuri, la Chişinău, preşedintele Senatului român Crin Antonescu, în timpul unei conferinţe comune de presă cu şeful legislativului R Moldova, Igor Corman. Crin Antonescu a dat asigurări că România va continua să sprijine Republica Moldova în acest proces.

În România, ţară membră a UE, există un consens politic total între toate forţele politice, şi de la guvernare şi din opoziţie, la nivelul tuturor instituţiilor oficiale – preşedinţie, guvern, parlament – pentru a sprijini, pe cât putem să o facem, eforturile de asociere şi de integrare a Republicii Moldova pe calea europeană’, a declarat Crin Antonescu.

România va acorda şi în continuare tot sprijinul, nu doar politic, dar şi prin acţiuni şi proiecte concrete pentru ca procesul de integrare europeană să fie cât mai rapid, iar oamenii să simtă cât mai repede beneficiile acestuia, a mai declarat oficialul român. ‘Acest lucru înseamnă nu doar un sprijin politic, ci şi aprofundarea cooperării bilaterale pe toate planurile’, a declarat Crin Antonescu, menţionând necesitatea continuării proiectelor concrete dintre cele două state. ‘Este vorba şi de lucruri pragmatice, proiecte concrete pe domenii ca educaţia, infrastructura, care sunt necesare cetăţeanului, care trebuie să vadă că această cale de apropiere de Europa, de valorile ei, este cea care aduce beneficii concrete’, a adăugat el.

Parafarea Acordului de asociere la UE a fost un succes, dar mai există multă muncă de făcut, a mai declarat preşedintele Senatului român. El a menţionat că România va sprijini Republica Moldova pentru ca în anul 2014 în relaţiile cu UE să se acţioneze cât mai rapid în sensul liberalizării regimului de vize.

Parlamentul de la Chişinău are nevoie de sprijinul legislativului de la Bucureşti, a afirmat la rândul său Igor Corman. El a menţionat în acest sens practica României privind armonizarea legislaţiei la cea comunitară, precum şi elaborarea planului de acţiuni privind implementarea Acordului de asociere la UE. Corman a salutat dezvoltarea relaţiilor bilaterale în ultimul timp. ‘Felul cum dezvoltăm noi în ultima perioadă cooperarea interparlamentară denotă interesul nostru foarte clar să avem o agendă europeană, deschisă. Este în interesul nostru să dezvoltăm o astfel de relaţie normală, firească între două ţări vecine, două ţări prietene şi contăm în continuare pe sprijinul României în implementarea agendei europene a Republicii Moldova”, a menţionat oficialul de la Chişinău.

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, efectuează miercuri şi joi o vizită oficială în Republica Moldova, la invitaţia lui Igor Corman. În cadrul vizitei, Antonescu va mai avea întrevederi cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, cu membrii Comisiei comune interparlamentare pentru integrare europeană, cu premierul Iurie Leancă, precum şi cu alţi reprezentanţi ai executivului Republicii Moldova.

Crin Antonescu: „Eu nu vând iluzii”

Președintele Senatului României, Crin Antonescu, a oferit un interviu reputatului jurnalist Constantin Tănase, de la cotidianul Timpul, de la Chişinău, în care a afirmat: „Eu nu vând iluzii”. Prezentăm, în continuare, un fragment din acest interviu:

– Prin aceste acțiuni ne apropiem mai mult de Unire? A devenit Unirea cu R. Moldova proiectul naţional al României?

– Pentru toţi românii drama celui de al Doilea Război Mondial este vie – nimic nu ne poate face să uităm cine suntem – şi nici cum s-a ajuns ca acum să locuim în două state. Ca şi pentru înaintaşii noştri unirea ne rămâne şi nouă un ideal – cel mai “scump ideal” cum spune un cântec. Însă este una să trâmbiţezi vorbe mari care nu au corp şi greutate şi care sună frumos – dar înşelător şi mincinos. Unirea românilor – şi vă spun acest lucru, înainte de toate ca istoric – a fost o luptă mută, dusă cu abnegaţie vreme de secole, în tăcere de mii de oameni, a fost dorinţa tuturor românilor din toate pământurile locuite de români. Nimeni nu a impus de la Bucureşti ideea Unirii tuturor românilor – dimpotrivă, ideea Unirii a fost impusă Bucureşiului de românii de peste tot care îşi doreau ca naţiunea lor să aibă un singur stat. Unirea nu s-a făcut şi nu s-a decis la Bucureşti în cabinetul vreunui preşedinte, ea a fost decisă de românii din Transilvania şi Banat, care au urmat exemplul dat înaintea lor de cei din Muntenia şi Moldova. Şi aşa se va întâmpla şi acum, nu se poate întâmpla altfel. Unirea va deveni un proiect naţional când românii de pe ambele maluri ale Prutului vor decide asta – este o decizie care are nevoie de doi – nu de unul. Pentru mine, Crin Antonescu, Preşedintele Senatului României, proiectul naţional al României este altul, și anume, R. Moldova în Uniunea Europeană. Eu nu pot vinde iluzii. Mi-aş dori însă, şi nu o voi ascunde niciodată, ca toţi românii de pe ambele maluri ale Prutului să îşi dorească Unirea.

– Cât de reală este o unire în cadrul Europei Unite? Este o Unire surogat?

– Este adevărat că în cadrul Uniunii Europene graniţele contează mai puţin atunci când este vorba despre societate, cultură şi economie – acesta a fost visul european. În cadrul spaţiului european toţi europenii suntem uniţi. Aşa va fi şi când Republica Moldova va deveni o parte a Uniunii Europene. Dar nu este vorba despre acel fel de unire pe care îl aşteaptă românii de pe ambele maluri ale Prutului. Aceea este o altfel de unire – despre care v-am spus că are nevoie de decizia românilor din R. Moldova, în primul rând. Dar trebuie să fim cu toţi conştienţi de un singur lucru – un lucru pe care trebuie să ni-l asumăm ca realitate primă şi ultimă – Unirea aşa cum ne-o dorim toţi nu poate fi posibilă decât dacă R. Moldova devine şi ea o parte a Uniunii Europene, aşa cum este România în acest moment. Ambele ţări în care locuieşte naţiunea română trebuie să fie parte a aceluiaşi spaţiu înainte de a se realiza unirea. Altfel nu este posibil. Acesta este lucrul care trebuie înţeles de către toţi oamenii responsabili, de către toţi unioniştii autentici.

– Şi ce ne poate aduce această unire în cadrul Europei Unite?

– Aş vrea să fiu foarte clar. Integrarea R. Moldova în Uniunea Europeană este esenţială pentru orice proiect unionist. Şi nu am să mai aştept să mă întrebaţi “De ce?” Am să vă spun eu: pentru că această integrare europeană va fi cea care va da greutate şi sens, va umple de conţinut social şi mai ales economic, unirea dintre cele două ţări. Aici trebuie să includem investițiile realizate de români în R. Moldova – și, de ce nu? – și de investitori din R. Moldova în România – un interes crescut există în ambele sensuri, iar după Vilnius, și în perspectiva integrării europene, apar condițiile realizării unor proiecte de mai mare amploare, ca cele de până acum. În cadrul european vom putea dezvolta proiecte de infrastructură – de transport și energie, și așa mai departe – finanțate și gândite atât la nivel bilateral, cât și european. Prin integrarea europeană între România şi R. Moldova se vor accentua legăturile economice – piaţa din cele două ţări se va redefini ca piaţa unei singure naţiuni, cu interese economice comune românilor de pe ambele maluri ale Prutului care vor trebui apărate – economiile din cele două ţări se vor integra între ele se vor crea lanţuri de producţie. Fluxurile de mărfuri şi de bani se vor reorienta legând România şi R. Moldova în Europa. Toate acestea sunt lucruri care dau sens unirii ele vor produce Unirea. Aşa se naşte un stat, aşa se naşte o naţiune – de la nivelul economiei şi al socieăţii, nu este nevoie să vină un politician care să trâmbiţeze că are un “proiect naţional”. Vom avea Unirea când vom avea o piaţă care prin logica sa să fie una.

1 comentariu

ADI 04-12-2013 - 19:46

„De la instalarea în urmă cu cateva luni ca ministru al Transporturilor, Ramona Mănescu a fost bombardată cu o mulţime de sesizări la adresa directorului general al CFR Călători, Valentin Dorobanţu. Sesizările au venit atât din rândul ceferiştilor, dar şi de la mai multe instituţii publice, cum ar fi Consiliul Concurenţei, Camera Deputaţilor ori Senatul României. Reclamaţiile au vizat în special managementul catastrofal practicat de Valentin Dorobanţu. Acesta este acuzat că vrea să falimenteze compania CFR Călători și că face jocurile operatorilor privaţi de transport persoane. Până acum, însă, Ramona Mănescu nu a dispus nicio măsură concretă pentru stoparea jafului regizat de Dorobanţu”

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult